Снимка: БГНЕС
fallback

В момента не се налагат ограничителни, а стимулиращи мерки - да работиш не на 50%, а на 100%. Това подчерта здравният министър Стойчо Кацаров пред журналисти.

Oще по темата
Цяло лято режимът на закрито е работа на 50%. С новата заповед им се дава възможност да работят на 100% и те искат да протестират, посочи министърът и няколко пъти подчерта, че със заповедта от вчера не са наложени ограничения, а точно обратното.

Правим всичко възможно, следим ситуацията по часове и се опитваме максимално да отложим затягането на мерките, обясни министърът. Към днешна дата допълнителни мерки не се налагат, това е нашата оценка, посочи той.

В момента няма ограничения в нито една област в страната.

Кацаров призова всички да бъдат отговорни. Според него засега здравните власти се справят добре, но това нямало да бъде така, ако се търсят поводи за протести.

Новото от днес е, че обектите могат да действат, използвайки 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.

От здравното министерство уточняват, че заповедта се отнася до:
-          конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
-          културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
-          спортни състезания с публика;
-          посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
-          посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
-          посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Другият нов текст в Заповедта касае организацията на работата във всички администрации. Ръководителите на администрации установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа и организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Мен

преди 2 години

Нищо не давате! Нищо не налагате. В Бургас няма заведение работещо на 50%. Няма персонал с маски! Как ке ги стимулирате за ваксини, като те и сега си работят на 100% и без маски и на никой не му дреме за мерки! Децата няма да могат да учат присъствено отново поради липсва на всякакъв контрол на наложените от вас мерки!

175

Анонимен

преди 2 години

този е най-неподходящият за здравен министър

174

Анонимен

преди 2 години

Само не разбирам, как може да си яростен противник на ваксините, и 2 минути след като си станал министър да твърдиш точно обратното, това може би е най бързия катарзис за всички времена.

fallback