fallback
Броят на заразените с COVID-19 у нас нараства, а миналата седмица вече преминахме границата от над 1000 заразени на ден. 
 
Оказва ли се Делта вариантът еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните?
 
"По-висок вирусен товар означава, че ако имаме заразени клетки и изолираме вируса от тях, ще изолираме 1000 пъти повече вирус. Количеството вируси, което е в една клетка, е в пъти повече, отколкото досегашните варианти. Това е и причината Делта вариантът да прави така наречения пробив на ваксините. Ако първоначалната идея беше ваксините да предлагат неутрализиращ ефект - тоест да не можем да се заразяваме, сега, това, което предлагат, е защита от тежко заболяване". Това заяви имунологът от Института по биология и имунология при БАН проф. Сорен Хайрабедян в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него при такъв вирусен товар количествата на антитела, които се произвеждат след ваксиниране, не са достатъчни.
 
"Това е вирус, който много мутира. При него стерилизиращ имунитет не може да се постигне. Този вирус реинфектира. Данни от Дания показват, че около 20% от преболедувалите се реинфектират. Тоест на 10 души 2 могат да се разболеят отново. Това е при средната статистика. Ако разгледате ситуацията с хора, които са на възраст над 65 години, около  47% могат да се реинфектират", коментира още проф. Хайрабедян.
 
Относно доклад на САЩ, че Делта вариантът е еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните, имунологът подчерта, че Делта мутацията е особено опасна за младите хора.
 
"Проблемът, който се наблюдава в момента в САЩ, и който ще стане световен, е, че болниците се пълнят с млади хора. Те имат седмично по около 250 деца в болница. Делта вариантът е много заразен, младите не се ваксинират, затова сега те попадат в болница", уточни още проф. Хайрабедян.
 
Експертът обясни, че Делта вариантът протича като хрема и обикновена настинка.
 
"Той започва да има клиника, подобна на тази на другите коронавируси, които причиняват настинка. Един неваксиниран на 7-8 ден започва да произвежда антитела отново и неговата система започва да се бори с вируса. При неваксинирания ще минат 2 седмици и той няма да има антитела. В този срок се получава една друга пренастройка на имунната система", каза още имунологът.
 
Събеседникът потвърди и това, че изграждането на колективен имунитет е невъзможно заради Делта варианта.
 
"Делта мутацията се появи в Индия преди да започне ваксинирането там. Тоест ваксинирането не е причина да се създава селекция, която да води до мутиране. Самото ваксиниране по време на епидемия може да доведе до мутиране, но в случая с Делта това не е причината", уточни експертът.
 
Проф. Хайрабедян е категоричен, че определено има професии, при които се налага задължителната ваксинация.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

r3v0lv3r

преди 2 години

До ДидиСтатистика има, това че ти си необразована и не четеш е съвсем друго нещо.

69

Анонимен

преди 2 години

Младите сега хептен ще влизат в болниците щото почнаха мачовете в Англия и гледат кво става по трибуните,то пък и във Франция същото нещо язък за Макарона и мерките му.

68

Диди

преди 2 години

Защо никой не води статистика, колко от хоспитализираните са всъщност ваксинирани? Защо ваксината не ни пази от разболяване и в този случай, защо се казва ваксина? Какъв е положителния смисъл от въпросната инжекция, ако отново боледуваш по същия начин, както и ако не си ваксиниран. No sence...

fallback