fallback
Служителите от Центровете за спешна медицинска помощ от няколко града в страната вчера излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Недоволството им е свръзано с новата методика, по която ще им плащат бонуси за работа на първа линия срещу COVID-19. 
 
Каква е причината за недоволството им?
 
"Дойдохме огорчени, проблемът е с новия начин на плащане. Ще носим още време пандемията на гърба си", каза за ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Синдикат "Здравеопазване“ д-р Иво Георгиев.
 
Според него проблемът е, че се делят и хората - санитари, шофьори.
 
"Пари бяха спестени и аз питам къде отидоха. Министърът ги обяви и част от тях са похарчени. Всички твърдим, че имаме европейски права. На колегите в страни от ЕС са в пъти повече", допълни събеседникът.
 
По думите му нито един министър не е дал обяснение какво значи лекар на първа линия. 
 
"Отива наш фелдшер при случай със съмнение за Ковид-19, температурата вътре не позволява да се отвори прозорец за проветрение - този колега ще се зарази на 90% само от дишане на въздуха. Тези хора като влизат в "огъня" и не знаят откъде ще избухне бомбата", подчерта д-р Иво Георгиев. 
 
"С новата методика се бръкна в джоба на лекарите. Затова правителство направи това безумно нещо в тази вълна. Това са по 88 часа дежурства, колегите не слизат от линейките", каза заместник-председателят на синдикат "Защита" Милена Атанасова.
 
"Опитват да спекулират, че протестът е политически. Не той не е, той ще продължи. Онзи ден министърът на здравеопазването издаде заповед и ако не беше дръзнал да вземе тези пари, нямаше да се стигне до него. Има пренебрежение към колегите", допълни тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

лекар до 30

преди 2 години

Днес има 805 сучая на Ковид.При население от 6 милиона това значи 1/7500.Значи обикновеният човек трябва да има контакт със 7500 човека и тогава има шанса да има контакт с Ковид.Лекарят в ЦСМП на всяко дежурство вижда по няколко такива болни.Това е разликата.Аз уважавам хората със други професии,но това което написах по горе е вярно!

31

Анонимен

преди 2 години

До лекар-продължениеСлуга на сатаната, България загива именно заради вашата алчност не се накрадохте и живеете от здравето на хората, вашия интерес е да има, колкото се може повече болни за да ви вървят схемите с фармацевтите, кражба от държавата, пари на ръка..реви за Бойко реви

30

лекар-продължение

преди 2 години

Иначе да ви кажа,че никой не е забогатял с 1000 лева повече ,още повече,че като удържат данък и остават около 650.Лично аз бих предпочел да няма въобще Ковид,да живеем по спокойно и да си получаваме старите заплати.Ако имаше такава възможност бих я предпочел.

fallback