Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Международен екип от изследователи установи, че лекарството фенофибрат и неговата активна форма фенофибринова киселина могат да унищожат коронавируса SARS-CoV-2 в човешките клетки, съобщава списанието "Frontiers in Pharmacology".

Oще по темата

Фенофибратът е лекарство, използвано за понижаване на нивата на холестерола при пациенти с риск от сърдечно -съдови заболявания. Учените са изследвали медикаменти, които могат да нарушат способността на протеина на коронавируса да се свързва с ACE2 клетъчните рецептори.

Лабораторни експерименти върху клетъчни култури показват, че фенофибратът е в състояние да намали вирусното натоварване със 70%. Той показа една и съща ефективност срещу повечето щамове на SARS-CoV-2. Само ефикасността на препарата срещу "Делта" варианта" все още се изследва, предава БГНЕС.

Учените отбелязаха, че фенофибратът е много евтин и достъпен по целия свят, така че в страните с ниски и средни доходи, както и за пациенти, на които не се препоръчват ваксинации, той може да бъде много полезен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 2 години

И какво като са го открили лекарството? Според договорите за ваксини, ние нямаме право да купуваме други лекарства както и да съдим производителите на ваксини! Това си е рекет от ЕС към България!

34

Анонимен

преди 2 години

В момента се работи над много лекарства и да се надяваме, че до началото на зимата 5-10 от тях ще бъдат на разположение. Спете спокойно, деца

33

Анонимен

преди 2 години

Пак ли?

fallback