Снимка: БГНЕС

Държавата абдикира от ваксинационния процес и прехвърля топката към заведенията и бизнеса, каза пред радио „Фокус“ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

Преди дни Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поискаха оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

"На първо място е въпросният План за справяне с COVID кризата, който беше представен от министъра, който ние още на първо четене не одобрихме. На второ място несправянето с ваксинационния процес в последните 3 месеца, откакто той е служебен министър, което разбира се рефлектира автоматично върху нашия бранш, тъй като нашият сектор е посочен отново първи за затваряне при нова COVID криза. Ако при предишните затваряния нямаше лек и ваксина, и нямаше друга опция, то сега не виждаме абсолютно какъв е смисълът от това нещо“, коментира още той.

Ричард Алибегов подчерта, че в свои интервюта Кацаров казва как коронавирусът няма как да бъде спрян със затваряния и че маските не помагат.

"Сега три месеца по-късно, когато е станал служебен министър, се обръща коренно мнението, което ние сме абсолютно против. С цялото нещо, което е изложил той, като план за справяне с кризата", категоричен бе председателят на БАЗ.

Според Ричард Алибегов държавата е абдикирала най-лесно, като е казала да се затворят заведенията, защото просто звучи по-добре.

"В момента държавата изцяло абдикира от ваксинационния процес, прехвърля го малко или много към бизнеса – едва ли не това да стане наше задължение, при положение, че това не променя абсолютно нищо. Никъде в никой план не е разписано, че ако примерно даден търговски обект, без значение от какво естество е той – хотел, заведение, МОЛ и т.н. – е със 100% ваксиниран персонал, че той ще може да работи. Още повече, че ние сме против това нещо, тъй като ваксинацията е доброволен акт и ние няма как да налагаме на персонала си и на когото и да било да се ваксинира", допълни той.

Председателят на БАЗ подчерта, че в момента имат огромен проблем с персонала в последната 1 г. и половина, заради постоянното отваряне и затваряне. Много хора са напуснали сектора и не искат повече да работят в него, но не заради заплатите, а заради несигурността, че този бранш е единственият, който първи е затворен и последен отворен, категоричен бе Ричард Алибегов.

Във връзка с летния сезон Алибегов коментира, че в момента масово се вкарва работна ръка от Украйна, Молдова, Киргизстан и откъдето е възможно, защото хората, които са били обучени да работят в бранша са напуснали и са се преквалифицирали в други сектори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase