Снимка: БГНЕС
fallback

Войските излязоха по улиците на Сидни в понеделник, за да помогнат за налагането на продължаване на затварянето, след като заповедите за оставане у дома в третия по големина австралийски град Бризбейн бяха удължени, за да се ограничи влошаващото се разпространение на вируса.

Около 300 служители на австралийските сили за отбрана ще бъдат изпратени в най-големия град в страната, след като полицията на щата Нов Южен Уелс поиска военна помощ за прилагане на правилата заради COCVID-19.

Властите се борят да спрат разпространението на силно заразния щам Делта в Сидни и да гарантират, че жителите спазват правилата за ограничаване - с повече от 3600 случая, регистрирани от средата на юни.

С хиляди близки контакти по случаите на коронавирус, за които е казано да се тестват и да останат вкъщи в продължение на 14 дни, полицията заяви, че им липсва капацитет, за да се увери, че всички се съобразяват.

Очаква се войските да помагат на полицията да доставя пратки с храна и да проверяват дали хората спазват заповедите за самоизолация.

Повече от пет милиона души в Сидни и околните райони навлизат в шестата седмица от блокирането, което ще продължи до края на август. На жителите е позволено да напускат домовете си само за упражнения, съществена работа, медицински причини и да пазаруват неща като храна.

Но спазването на ограниченията не е стриктно и полицията все повече раздава глоби на нарушителите на ограниченията.

В Бризбейн и няколко околни региона милиони хора ще останат под блокиране до неделя, след като "ескалираща" епидемия нарасна до 29 случая. Тези ограничения трябваше да бъдат вдигнати във вторник.

"Това ще го направи осемдневно блокиране. И ние отчаяно се надяваме, че това ще бъде достатъчно, за да могат нашите проследяващи контактите да поставят под домашна карантина абсолютно всеки, който би могъл да бъде изложен на щама Делта", каза премиерът на щата Куинсланд Стивън Майлс.

С около 15 процента напълно ваксинирани от 25-те милиона австралийци, властите все още разчитат на блокиране, за да забавят разпространението на вируса. Премиерът Скот Морисън очерта дълъг път от ограниченията - поставяне на цел 80 процента от пълнолетното население да бъде напълно ваксинирано преди отварянето на границите и премахването на блокирането.

Австралия е регистрирала повече от 34 000 случая и 925 смъртни случая досега по време на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 2 години

Няколко милиона затвореници понеже имало 29случая на заразени?! Нямам думи!

59

Анонимен

преди 2 години

До до 62 от славянинА кой е създал тези космически и природни закони, а, умнико?

58

Анонимен

преди 2 години

Време е в България всички ваксинирани да са със значки, за да знаем и да се пазим от мутациите им. Все пак може и с лек допир да заразяват

fallback