Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Съвсем нормално е всяка държава да иска в по-висока степен да облекчи предстоящия удар от една нова COVID върна", заяви пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, във връзка с въвежданите в различни страни по света по-строги мерки срещу коронавируса.

Тя подчерта, че по данни на СЗО вариантът Делта е най-бързата версия на коронавируса до момента и най-добре приспособеният да се разпространява сред хората.

Още по темата

Проф. Александрова коментира като голяма изненада решението на Великобритания, където от вчера няма законови изисквания гражданите да носят защитни маски на закрити места, могат да се провеждат отново масови събития като концерти, премахнати са ограниченията за социална дистанция, докато нощните клубове могат да започнат да работят:

"Идеята беше, че там има голям брой ваксинирани хора и това, че в момента хората са повече на открито. Това решение беше посрещнато с голяма тревога от редица водещи здравни експерти, които напомниха, че точно в момента, когато Делта вариантът се разпространява толкова скоростно и случаите се удвояват за седмица, не е време да се отпускат окончателно мерките".

По думите на вирусолога от БАН при новия вариант на вируса поне 85% ваксинирани са необходими, за да бъде постигнат колективен имунитет.

Според проф. Александрова хората не са против ваксините, защото не искат за получат най-доброто за себе си и за близките си, а защото не са получили достатъчно информация за ползите от ваксинацията, или се информират не от правилното място:

"Всеки намерен от учените отговор, задава и нови въпроси. Пътят минава единствено и само през добрата информация и добрата комуникация".

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 9 месеца

Във Великобритания се заразяват неваксинираните, както навсякъде по света. При ваксинираните ваксините не предпазват на 100%, както казват производителите, така че има и малко заразени и сред ваксинираните.

59

Анонимен

преди 9 месеца

До Анонимен63 То затова и големия процент болни са ваксинирани! Другите оцеляват.

58

Анонимен

преди 9 месеца

Във Великобритания са 54,2% напълно ваксинирани - далеч от колективния имунитет.