Снимка: БГНЕС
fallback
За 20 хил. дози ваксини на "АстраЗенека", които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени, заяви в ефира на bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
 
"До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони", каза още Кирилов.
 
Той изтъкна, че до момента няма големи загуби на дози от ваксините.
Oще по темата
 
Директорът на ИАЛ напомни още, че Минстерски съвет е издало разрешение да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да предоставят ваксини. 
 
"Важното е в следващите месеци всички количества, които са в повече в ЕС да се намери механизъм за дарение и препродажба", коментира Кирилов.
 
Той посочи още, че в момента сме на последно място в ЕС по брой поставени ваксини, а причината е липсата на интерес от страна на хората. 
 
Относно това дали е необходима трета доза Кирилов каза: "Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 2 години

на този по очите му се разбира ,че не може да му вярва, дете на някоя не случайна мама разпределя ваксините, лобист

57

Аз

преди 2 години

A, така! "Дарение и препродажба", а не ваксиниране на куцо и сакато да оправдаем парите. Почваме да говорим с правилните термини.

56

Койчо

преди 2 години

Ами като в цял свят тази ваксина е отстраниха ние какво да е правим

fallback