Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

За момента нямаме увеличаване на броя на хоспитализираните с коронавирус. В страните с най-високо ваксинално покритие сега има и най-много случаи на Covid-19. Това каза пред БНР инфекционистът доц. Атанас Мангъров, началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София.

„Имаме хора, които са ваксинирани и са се разболели. Хора, които са го прекарали и да са се разболели пак – за момента нямаме. Нека да оставим нашата страна, защото ние не сме шампиони по имунизациите. Но в тези страни, които са най-имунизирани – Великобритания, Гърция, Израел, Испания, там в момента се наблюдава непрекъсното увеличение на случаите на COVID и това са хора, които са ваксинирани. Какъв извод можем да си направим?“, риторично попита той.

Запитан за ваксинациите за деца и като детски лекар би ли ваксинирал деца инфекционистът подчерта, че не би препоръчал на никого да ваксинира децата си.

„За да се стигне до разрешение на една ваксина да бъде прилагана в детската възраст, тя трябва да е получила всички останали разрешения за употреба в другите възрасти и това е нещо, което може да се случи най-най-най накрая. Ковидът не е проблем за децата, едно, и второто, което се казва – че ние трябва да ги ваксинираме, за да не разпространяват те ковида, видя се много ясно, че това не е вярно, че това не е доказано и то не се случи“, обясни Мангъров.

Oще по темата

По наскоро оповестения план на здравното министерство как да се действа при следващо повишаване на броя на случаите на коронавирус у нас доц. Мангъров отбеляза, че мерките в него доказано не работят.

„Ако те работеха, тогава когато бяха налагани най-стриктно – през есента, през зимата, през пролетта нямаше да се стигне до това, което се случва сега в Гърция, във Франция. И всички тези опити за налагане на това хората да се ваксинират насилствено, това са неща, които граничат с медицински фашизъм“, отсече той.

Запитан как гледа на идеята за задължителна ваксинация на нашите здравни работници по подобие на мярката, предприета от други страни, доц. Мангъров заяви, че това не може да стане.

„Кой и на какво основание ще ме накара да подпиша декларация, че аз поемам отговорност за себе си да се ваксинирам за нещо, което не е минало всички процедури на изпитване? Ако българските медици се съгласят, нека да го направят. Който иска, нека да се ваксинира. Но да карат медици, учители да се ваксинират насилствено под най-благовидни предлози, това е много лошо, това е ужасно, това е фашизъм“, скочи лекарят.

В коментар на прогнозите какво ще се случи в близките седмици у нас, доц. Мангъров посочи, че те са „напълно безпочвени“ и припомни, че не е проведено проучване за това каква част от населението вече се е срещала с вируса.

„Не си направихме труда да разберем каква част от населението в е в това състояние и затова сега стоим разкрачени и чакаме, и непрекъснато някой ни казва какво ще се случи след 8-10 дни, след един-два месеца и т.н.“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

368

Batman

преди 2 години

Naistina kazvam evala na takuv smel chovek I umen.. Naistina az imah vsichkite tezi dymi v akula mi no sega razbrah che i takuv specialist kato mangarov.. vazhishtavam se na toq chovek.. bog dago pazi ot vragovete mu zashtoto toi govori istinata a mnogo neim haresva tova...lichno az go podkrepqm dori za nai golemia v bulgaria poveche ot ministar i kakvoto dae bilo po goren i goren.. dano nasitina mnogo hora dase zamislqt za dumite koito kazva.. i nqma li sadinenie sreshto fashizma covid

367

Мангъров президент

преди 2 години

Да подкрепим Мангъров за президент на България! Той е по-умен от мафията СЗО

366

Анонимен

преди 2 години

Много ми се иска г-н.Мангъров да се запознае със министъра на здравеопазването за Кастилия и Леон(Испания) г-жа Вероника Касабов,и да си поговорим двамата.Голям дебат ще стане.

fallback