Снимка: архив, БГНЕС

При нас британският вариант все още е доминиращ. Делта вариантът все още набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец, месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на Делта варианта. За това предупреди проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

"У нас все още не доминира Делта вариантът. При насочени изследвания, които прави Националният център, в болници от София, които имат такъв PCR, който насочва към евентуален вариант, именно при такива случаи се оказва до 1/3 от случаите на Делта вариант. Само че това не е извадка на цялата страна", уточни проф. Христова.

Още по темата

Тя обясни, че според последно проучване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с Делта вариант. А това води до други последици.

„Болните по-рано започват да предават вируса, т.е., още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50-60% по-лесно от Алфа варианта, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава Делта вариантът", каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване, то е безкрайно рядко и леко.

"С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастовата група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение", допълни тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план.

"На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония", обясни още проф. Христова.

Тя допълни, че България разполага с достатъчно ваксини от различните видове.

 

Коментари Напиши коментар

151

Анонимен

преди 9 месеца

Тая моЕ да е прУфесУрка, ама ние слушкаме Малечко Палечко( тошко, йордановото изтърсаче). Та Тошкуту каза на СлавЕ, че вирОз нЬема и да си гледамИ животЪ и канал 7/8.

150

До 146

преди 9 месеца

,, В Кипър излезли. ,,И аз сега веднага да ги копирам тия ц,ъ.рвули ли?Какъв авторитет са си създали,че тяхното мнение трябва да ме интересува???

149

Анонимен

преди 9 месеца

така и чувате какво ви казаха още в началото, ваксината не пази 100% от заразяването но спомага да го изкараш пи леко. При 90% защита при 1000 заразени нормално е 100 да са с ваксина ,само че от тях 3 ще влезнат в болница а от другите 900 100. Че тя и грипната ваксина не пази от грип на 100%.