Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев задължителността на ваксинирането срещу коронавируса за някои професии като медицински социални работници е оправдано.

„Друг е въпросът доколко обществото е готово да приеме такива мерки и доколко те ще са ефективни, но при 16% имунизирани повече от очевидно е, че трябва да се вземат мерки“, коментира той.

Още по темата


Средният процент на имунизираните в болниците е около 40%.

По отношение на червената зона PCR тестът е задължителен за българските граждани. Остава възможността, за да не останат под карантина 10 дни, да го направят след влизане в страната и да го подадат до РЗИ.

"Граничните мерки, въпреки че се определят от всяка една държава. Идеята на Европейската комисия беше те да са комбинирани. С въвеждането на европейския сертификат, това е факт", коментира той. Според него това важи най-вече за страни, които са в зелената и оранжевата зона. "Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода на придвижване, особено в рамките на ЕС. С изключение на страните, които са достигнали висока степен на заболяемост като Гърция, Кипър, Великобритания, Испания и Португалия и Нидерландия", заяви още доц. Кунчев.

Той призна, че коронавирусът като едно системно заболяване наляга проследяване на хората в доста дълъг период след заболяването и то в най- различни направления и заради това може би е добре да има клинична пътека за постковид.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR 

Коментари Напиши коментар

278

Кунчееев,

преди 6 месеца

що не пробваш първо да ваксинираш полицаите? В близък контакт са с всякакви престъпници, наркомани, мигранти и т.н. все симпатични хора!?

277

Пфу

преди 6 месеца

Само като им видя угоените самодоволни мутри....

276

Анонимен

преди 6 месеца

По новата математика 16% (ваксинирани) са си мнозинство, значи ще накарат малцинството от 84 % да се съобрази с мнозинството. А да видим по кои физични закони ще стане.