Снимка: БГНЕС

Преболедувалите коронавируса са защитени от всичките му мутации, докато за ваксинираните съществува опасност да се заразят отново с тях. В такава ситуация ще се наложи да им се поставят трета и четвърта доза, обясни доц. Атанас Мангъров, цитиран от БГНЕС.

По думите му в момента обществото не разполага с достатъчно информация за ваксините и тяхното действие.

Мангъров подчерта, че ползите от тях са много повече от възможните странични ефекти, които могат да предизвикат.

Инфекционистът е категоричен, че имунизирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор. Той е на мнение, че ваксините срещу коронавирус са начин за предпазване, но те са натоварени със свръх очаквания от хората.

Още по темата
„Основният аргумент, който подхранва съмненията в това отношение, е, че въпреки, че ваксините са правени на милиони хора, преди поставянето им се иска информирано съгласие и отговорността за всички странични реакции се прехвърля върху правещия си ваксина. Производителите и държавата са освободени от отговорност. Ако нещата бяха така, както ги представя здравният министър и хората от МОН, нещата нямаше да са по този начин, защото при нито една от всички ваксини, които се използват рутинно, не се изисква такова информирано съгласие“, коментира той и подчерта, че хората не трябва да се задължават да се ваксинират, като се вкарват условия, че ако не го направят, това означава, че не са отговорни.

„Те се представиха като нещо, с което тази пандемия ще приключи, ако всички се ваксинират. Вижда се, че това не е така. В страните, които са напълно ваксинирани, например Израел и Сейшелските острови, се наблюдава ново нарастване на случаите на заразени с коронавирус и то сред ваксинирани хора“, посочи Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase