Снимка: Bulgaria ON AIR

„Коронавирусът ще мутира, ще прави варианти". Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов.

„Когато човек е преболедувал или има ваксина, с която е стигнала до определен брой антитела - т.нар. T-клетки в организма, тези, които са отговорни да помнят какво точно ги е посетило - те ще реагират. Достатъчно е хората да се срещнат с факторите, които предопределят влизането на вируса в тях“, поясни той.

По думите на експерта COVID-19 e направен така, че да се самосъхранява. Според него няма адекватна информационна кампания.

"Това като че ли не е проблем  само за българските лекари. Егото надделява и в много други развити държави. Там има различни мнения по един и същи въпрос. Това донякъде обърква хората. Желаният темп от ваксинация, който би трябвало да се имунизират, в другите държави не е толкова достигнат, колкото се предполагаше", добави проф. Каракостов.

Той подчерта, че 90% от работещите в ръководената от него клиника са се ваксинирали.

Още по темата
"Останаха хора, които преболедуваха и имаше трима от колегите, които имаха лични здравословни съображения. Единият беше прекарал белодробна емболия и се страхуваше, нямаше достатъчно адекватна информация за някои от заболяванията", посочи медикът.

Той се надява никой да не се съгласи да вземе ваксини с изтекъл срок на годност. Експертът е категоричен, че няма как да няма следваща вълна.

И подкрепя идеята малчуганите в детските градини да бъдат затворени последни.

"Не трябва да се смесват контингентите от хора. Добрата селекция на пациентите ще намали тежестта върху болниците. Няма как едно джипи да седи цял на компютъра и да диагностицира пациенти. Хората трябва да осъзнаят, че начинът да се спасят от едно усложнено протичане на някакъв тип инфекция по време на четвърта или пета вълна - това е да се ваксинират", коментира още проф. Васил Каракостов.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase