Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 500-600 милиона лева ще ни струва следващата вълна на коронавируса, предупреди здравният министър Стойчо Кацаров, който представи новия план на МЗ за справяне със заразата.

Още по темата

„Има само един начин да я спрем – това е, ако хората се ваксинират. Само така ще избегнем разходи, лечение, затваряне на бизнеси и предприятия“, коментира той.

Кацаров добави, че тъмночервената зона на практика ще е пълен локдаун.

Специално за заведенията той обясни, че е предвидена възможност, ако персоналът е ваксиниран и баровете, ресторантите и кафенетата се посещават само от ваксинирани, то те няма да бъдат затваряни страната да е в червената зона.
 
Целта на новия план е всяка институция да знае как да реагира при нова вълна.  

Заместник-министърът Димитър Петров съобщи, че има идея да се създаде резерв от най-нужните медикаменти, които при нова вълна, ще са дефицит. Ако останат, ще бъдат използвани за лечение на други заболявания.

Планът предвижда четири нива на заболеваемост в страната.   Зелена зона - под 100 заразени на 100 000 население, оранжева зона - от 100 до 200 заразени на 100 000 население, червена зона – от 200 до 500 заразени на 100 000 население и тъмно червена зона - над 500 заразени на 100 000 население.

Относно ваксинационния план здравният министър обясни, че няма нужда да бъде актуализиран, защото не е успял да покрие на 100% нито една от групите.

„Ваксините по време на вълна няма да ни трябват, трябват ни преди това“, предупреди той.

По думите му страната има достатъчно ваксини, а са осигурени доставки и за следващите две години.

135 милиона лева ще са нужни до края на година за допълните 1000 лева, която получават медиците на първа линия в борбата с коронавируса, обясни зам.-министър Александър Златанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase