Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Планът при нова вълна от COVID-19 на МЗ се основава на възможностите за степента на заразяване на населението, като   възможностите са разделени на  4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост, процента на пробите и броя на заетите легла. Това обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Още по темата

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения.

Според Кацаров въпросът е да няма изненадващи неща, а предвидимост.

„Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

„Изготвили сме и една обща финансова сметка колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година“, обясни здравният министър.

Заместник-здравният министър Александър Златанов обясни, че е въведен по-строг контрол на влизащите в страната.

„През последната година организацията на Летище София беше такава, че нямаше ефективен контрол, а в последните дни нещата са реорганизирани, вече има зелен коридор за зелен сертификат, изпращат се хора за тест, следи се движението им в страната и тяхното състояние“, посочи като пример той.

Златанов добави, че се предвижда детските градините да бъдат затваряни на последен етап,  при положение, че родителите са ваксинирани и целият персонал е имунизиран.

Планът предвижда и по-активно включване на джипитата и по-добро взаимодействие между отделните звена на здравната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase