Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Успокояващи са данните у нас. Всичко е спокойно засега, в много близкото бъдеще ще бъде така. По-нататък може би няма да е така. Не се вижда делта вариантът на вируса да причинява кой знае какви съществени поражения на повърхността". Това заяви пред БНТ математикът проф. Николай Витанов.

Още по темата

Според него, обаче той работи подмолно.

Той показа данни, според които Делта вариантът все още "не е пуснал корени". Той показа индикаторите за смяна на тренда и това показва кога този вариант стане опасен. В Пловдвив в момента може да са спокойни хората, в София индикаторът расте. "Появило се е нещо - Делта вариант, който се опитва да е в софийска област", коментира той.. По морето сега ситуацията е спокойна, смята още експертът.

Според математика, в момента му пречи отпускарският сезон, ваксинацията, РЗИ-тата, които хващат клъстъри. Друга причина е, че засега у нас преобладава британският вариант.

Витанов обясни, че вирусът се бори, но засега неуспешно. Професорът коментира, че събирането на много хора на едно място, води до разпространяване на вируса, което може би ще се случи на Еврото. "Това няма да повлияе съществено на обстановката у нас", каза той, защото страната ни не участва във футболното първенство.

Според него през септември ситуацията ще се промени и заради по-студеното време, връщането на хората в офисите, учениците в клас и тогава би могла да помага единствено ваксинацията, която у нас не върви.

Проблемите с ваксинацията са още от миналата година, когато беше създадено "антиваксърско чудовище", каза още проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase