Снимка: БГНЕС

„Нямаше никакъв ефект от затварянето на градовете и парковете“, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

По думите му ковид кризата се е управлявала политически до известна степен.

„Не трябва да изключваме участието и на медицинските специалисти. Трябваше малко повече медицина да се вкарва.Това, че много често подходът беше по типа "другите страни правят така, и ние ще правим така" - няма лошо, в една такава ситуация. От психологическа гледна точка е единственият възможен вариант. Винаги гледаме какво прави другият човек, особено в ситуация, когато сме объркани. Трябва да се прави предвиждане на ситуацията.Да има група, която се подготвя за кризисни ситуации. Нашето здравеопазване е подчинено на финансиране от ден за ден“, коментира бившият шеф на спешния институт.

Доц. Спасков отговори на изявлението на служебния премиер Стефан Янев, който определи като „хаос“ упрвлението на здравната криза през миналата година, така:  "Винаги в една кризисна ситуация нещата изглеждат като хаос и именно заради това трябва предварителна подготовка.  Пример - Спешната помощ. Когато има спешна ситуация, трябва строго да се спазват правила, същото е с кризисна ситуация, а ние не се бяхме подготвени и кризата ни хвана неподготвени".

Медикът открои и най-големият проблем, пред който страната ни се изправи в началото на пандемията.
„Липсваха консумативи, маски. Не за друго, а защото не очаквахме това. Беше необходимо време да се произведат, доставят и поради тази причина е нужно да имаме резерв", поясни ексболничния шеф.

Той допълни, че Националният оперативен щаб е правил грешки във вземането на решения за мерките, но поясни, че в една кризисна ситуация винаги може да се изпада в такава ситуация.

Доц. Спасков беше категоричен, че не е имало криза за интензивни легла.

"Забавяне нямаше, защото практическа криза нямаше. Не бяха запълвани на 100% тези легла. Имаше внушаване на страх, че няма да има. Имаше проблем в персонала до известна степен", коментира медикът.
Той изказа мнение и относно закриването на Ваксинационния щаб и откриването на нов консултативен съвет.

Още по темата
"Реално се променят хората, които ще извършват дейността. Предполагам, че е, защото има изтощаване в работата на определена група хора. Ваксинацията прилича до известна степен на застраховането", заяви доц. Спаков.

Според него докато липсва доверие към здравната система, няма да могат да възстановят основни неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase