Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Не търсим някакъв вид реваншизъм, а на базата на професионални критерии се опитваме да намерим по-подходящи хора, които работят в интерес на обществото.

Това каза служебният премиер Стефан Янев в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR в отговор на критиките от бившите управляващи.

Той допусна, че са възможни още рокади в администрацията на база на тези критерии.

Как ще се гарантират честни избори?

Купуването на гласове и корпоративният вот е подмяна, манипулиране в полза на определена политическа партия. Всички ни тревожи това и с усилията на изпълнителната власт и във взаимодействие със съдебната система, се вземат мерки за предотвратяване и минимизиране, обясни премиерът.

По думите му на всеки българин трябва да е ясно, че ако продаде гласа си, спечелвайки 100 лв. в момента, ще загуби 10 хил. по време на предстоящия мандат.

По повод разкритията на схеми за купуване на гласове от вътрешния министър, Янев предположи, че сигналите за нарушения ще се увеличават с наближаването на вота.

Премиерът каза, че е възможно да се спре изборният туризъм, но на първо място това зависи от самото общество, до каква степен толерира това явление.

За цената на тока

Премиерът заяви, че трябва да бъде изработена дългосрочна стратегия за цялата енергийна система. Където има евтина енергия, бизнесът се развива и цъфти, посочи той.

"Мариците" са наследен проблем, който умишлено или не, не се решава, изтъкна премиерът. Янев посочи, че такава стратегия не е наследена от предишни кабинети, но сега може да се постави дебатът за развитие на ядрената енергетика, за ВЕИ, за изпозването на газа като междинно гориво, за това, което се говори във връзка със "зелената сделка".

За процеса на ваксиниране

Притеснен съм, че българският народ масово не се ваксинира, призна Янев, но посочи, че това е решение на всеки. Засега ваксини не се изхвърлят и премиерът се надява да можем да дарим препарати. Макар че процесът за това е труден, Янев каза, че по темата се работи интензивно.

Той допусна, че "хаосът на управление" през миналата година е обезверил много хора да се ваксинират.

Гледайте още във видеото!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase