Снимка: Pixabay
Главоболие, възпалено гърло и хрема сега са сред най-честите симптоми, свързани с инфекцията с COVID-19 във Великобритания, казват изследователи, цитирани от Би Би Си.
 
Проф. Тим Спектър, който ръководи изследването Zoe Covid Symptom, казва, че улавянето на варианта "Делта" може да се почувства "по-скоро като лоша настинка" от по-младите хора.
 
Въпреки това, че може да не се чувстват зле, те биха могли да бъдат заразни и да изложат други на риск.
 
Класическите симптоми на коронавируса, за които хората трябва да внимават, казват специалиднинеот, са: кашлица,висока температура, загуба на обоняние или вкус.
 
Но проф. Спектър казва, че те вече са по-рядко срещани, въз основа на данните, които екипът получава от хиляди хора, които са регистрирали симптомите си в приложение.
 
"От началото на май разглеждаме най-често срещаните симптоми при потребителите на приложението - и те не са същите, както бяха", казва той.
Още по темата
 
Промяната изглежда свързана с нарастването на разпространението на варианта "Delta", който първоначално бе идентифициран в Индия и сега представлява 90% от случаите на COVID-19 във Великобритания.
 
Треската остава доста често срещана, но загубата на обоняние вече не се появява в топ 10 на симптомите, казва проф. Спектър.
 
"Този вариант изглежда работи малко по-различно", казва той.
 
"Хората може да си помислят, че току-що са получили някакъв вид сезонна настинка и все още излизат на партита и могат да разпространят вируса на около още шест души."
 
"Смятаме, че това подхранва голяма част от проблема. Съобщението тук е, че ако сте млади, така или иначе ще получите по-леки симптоми. Може просто да се почувствате като при силна настинка или някакво смешно усещане за „изключване“- но останете у дома и си направете тест."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase