Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще закупи 500 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“, за да ги дари на други държави по целия свят, съобщиха "Вашингтон пост" и "Ню Йорк Таймс".

200 милиона от тези дози ще бъдат предоставени до края на настоящата година, а останалите 300 през 2022 г.

Oще по темата

В тази връзка Белият дом ще сключи споразумение с двете фармацевтични компании, за да предостави в рамките на този срок закупените ваксини на близо 100 страни по света. Американското правителство ще купи 500-те милиона дози от „Пфайзер“ и „Бионтех“ на цена, която изключва печалба за двете компании.

Ваксините ще бъдат дарени на 92 държави с по-ниски доходи и на Африканския съюз, посочиха източници на Ройтерс.

Даренията ще бъдат осъществени чрез програмата "КОВАКС", която разпространява ваксините срещу COVID-19 до страните с ниски и средни доходи и е подкрепена от Световната здравна организация и Глобалния алианс за ваксини и имунизация.

Според информацията на двете издания Джо Байдън трябва да обяви официално този ход в четвъртък преди началото на срещата на върха на Г7, която ще се проведе във Великобритания, предаде БНР.

Тези 500 млн. дози обаче са далеч по-малко от 11-те милиарда, които според Световната здравна организация са необходими за ваксинирането на света, но все пак представляват голямо увеличение на досегашните ангажименти на Вашингтон.

През месец май Байдън каза, че САЩ ще започнат да изпращат ваксини до други страни до края на юни, като първоначално ще бъдат доставени 80 млн. дози.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 години

Браво! Богатите да купят за бедните, че то няма отърване иначе от короната.

11

аз

преди 2 години

До Позор---------------------Това са наркомани и алкохолици.Предимно н.ег.ри и латиноси. Тях никой не ги брои за хора. И не са толкова много.

10

Байдънясъл демонрат

преди 2 години

Бил Гейтс ни помогна да измамим Тръмп и американския народ ,сега ще му върнем услугата с лихвите.

fallback