Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Предстои задължителна ваксинация на здравни работници и работници в домовете за възрастни хора, обяви пред гръцкия парламент премиерът Кириакос Мицотакис.

По време на дебат за дигиталния COVID сертификат той подчерта, че „най-големият успех на медицината през 20 век са масовите ваксинации“, предаде кореспондентът на "Труд" в Гърция.

"Огромно научно постижение е, че сме разработили ваксини за по-малко от година. Това е чудо на науката. Скоро ще има официалната позиция по въпроса за задължителната ваксинация на здравни работници и работници в домове за възрастни хора. Правителството ще вземе решение с чувствителност и ясен приоритет в общественото здраве", каза Мицотакис.

Oще по темата
Позовавайки се на "предимствата", на напълно ваксинираните, той посочи, че "дискусията ще започне скоро и официалната отправна точка е времето, когато всеки ще има достъп до ваксината, която иска да получи". "Ще призова нашите съграждани към нова ваксинационна вълна", добави той.

В същото време професорът по конституционно право Андонис Манитакис заяви пред Държавното радио, че "всяка мярка, която се счита за необходима за опазване на общественото здраве и която е подкрепена от комисията по здравни експерти, е законна".

Работодателите могат законно да забранят на служителите си да бъдат на работното си място, ако откажат да се ваксинират срещу COVID-19, каза той.

Манитакис не се съгласи с коментарите на министъра на развитието Адонис Георгиадис, който заяви, че частният бизнес трябва да има право да уволнява работници, които отказват да бъдат ваксинирани срещу вируса.

"Уволнението на неваксинирани работници би било крайна мярка. Подобна политика не е нито необходима, нито законна", каза Манитакис. Той дори добави, че компаниите могат законно да разделят ваксинираните и неваксинираните работници - например на смяна или етаж.

Въпреки това компаниите могат законно да изискват ваксини като условие за работа, каза професорът по конституционно право.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

ДО 49

преди 2 години

Кастрация за такива като тебе! Глупоста не трябва да се възпроизвежда !

40

Удри!

преди 2 години

Точно така трябва да се процедира с балканците - чатал на врата! Ще ми размишляват чалго-сиртакопитеците върху ползите или вредата от ваксините за тях и другите. Как така ще се ваксинират, щом е полезно за обществото - по-скоро биха умрели от covid, отколкото да са полезни за здравето на другите!

39

IT-спец

преди 2 години

здравни работници и работници в домове за възрастни ОК, разбирам, но разни фирми и тъпотии да разделят работници... е нали тези които са ваксинирани немогат да се разболеят и не разпространявали заразата, тогава защо да бъдат разделени, аз лично небих се ваксинирал сега, след поне 10 години може, след като мине време и се разбере как точно влияе на хората а и последно като си правих кръвни проби излезе че всичко ми е тип-топ..

fallback