Снимка: Pixabay
fallback
Ново проучване показва, че пациентите, които са прекарали коронавируса дори и леко, все още  имат антитела, които ги предпазват от реинфекция почти година по-късно. Екипът от Вашингтонското медицинско училище в Сейнт Луис установява, че тази защита от COVID с голяма вероятност продължава до края на живота им. Проучването е публикувано в списание "Nature", пише БГНЕС.
 
Изследователите обясняват още, че първоначалните доклади, в които се твърди, че антителата срещу COVID изчезват малко, след като инфекцията отмине, не са подплатени с достатъчно факти. Техните открития разкриват, че въпреки че броят на имунните клетки, произвеждащи антитела, намалява, след като пациентът е здрав те никога вече не изчезват напълно.
 
"Миналата есен имаше съобщения, че антителата бързо отслабват след инфекция с вируса, причиняващ COVID-19, и масовите медии тълкуват това като знак, че имунитетът не е дълголетен", казва топ авторът д-р Али Елебеди, доцент по патология и имунология, медицина и молекулярна микробиология. 
 
"Но това е погрешно тълкуване на данните. Нормално е нивата на антителата да спаднат след остра инфекция, но те не падат до нула. Открихме клетки, произвеждащи антитела, при хора 11 месеца след първите симптоми. Тези клетки ще живеят и ще произвеждат антитела до края на живота на хората. Това е сериозно доказателство за дълготраен имунитет."
 
След като инфекцията премине, тези специализирани имунни клетки (дълготрайни плазмени клетки) се преместват в костния мозък. Настанят се там и започват да излъчват ниски нива на COVID антитела, за да предпазят от реинфекция.
 
Всъщност това е доказателство, че имунните клетки, борещи се с COVID, продължават да работят "безкрайно".
 
Елебеди и екипът му са започнали да събират проби от кръв и костен мозък от хора, които са се възстановили от COVID-19. Учените изследвали 77 участници, които доброволно давали кръв на всеки три месеца, започвайки месец след тяхната инфекция. Само шестима от тези пациенти е трябвало да бъдат хоспитализирани по време на заболяването си. 18 участници също предоставили проби от костен мозък седем до осем месеца след инфекциите си. Пет се върнали четири месеца по-късно, за да осигурят втора проба от костен мозък - близо една година след заразяване с COVID-19. За сравнение, екипът е събрал и костен мозък от 11 души, които никога не са имали коронавирус.
 
15 от пробите от костен мозък от пациенти с коронавирус съдържали клетки, които произвеждат антитела, които са насочени към COVID-19. Костният мозък от петимата пациенти, които се върнали, за да дадат втора проба, все още имал тези клетки четири месеца по-късно. От друга страна, всички 11 души, които не са преболедували COVID-19, нямат нито една от тези клетки, произвеждащи антитела в костния си мозък. За пациентите с COVID изследователите казват, че няма причина да смятат, че тези клетки някога ще напуснат човешкото тяло.
 
"Тези клетки не се делят. Те са в покой, просто седят в костния мозък и отделят антитела. Правят го откакто инфекцията е отминала и ще продължат да го правят до безкрай", уверява Елебеди.
 
Авторите на изследването отбелязват още, че хората, които се справят с по-тежки симптоми, могат да имат по-малка защита.
 
Един от авторите на изследването д-р Джаксън Търнър, инструктор по патология и имунология, казва: 
 
"Възпалението играе основна роля при тежък COVID-19 и твърде много възпаление може да доведе до дефектни имунни реакции. Но от друга страна, причината, поради която хората наистина се разболяват, е често защото в тялото им има много вируси и наличието на много вируси наоколо може да доведе до добър имунен отговор. Така че не е ясно. Трябва да повторим проучването при хора с умерени до тежки инфекции, за да разберем дали е вероятно те да бъдат истински защитени от реинфекция."
 
Сега екипът проверява дали хората, ваксиниращи се срещу COVID-19, ще се радват на същия дълготраен имунитет. В момента CDC казва, че всеки, който получава и двете дози от ваксините на Moderna или Pfizer, ще има пълна защита, започваща две седмици след втората доза. Същото важи и за еднократната ваксина на Johnson & Johnson две седмици след получаването ѝ. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

До Проф. Кантарджиев

преди 2 години

Какво е това безобразие? А другите деца от 0 годинки до 12 год ще сеят зараза безпрепятствено. Ходих за подмяна на лична карта имаше опашки на хора с бебета, които искат да пътуват по екзотични почивки по чужбина и после да ни носят нови зарази и щамове.

69

Проф. Кантарджиев

преди 2 години

До 2-3 дни с "Пфайзер" ще могат да се ваксинират деца над 12 г.

68

Рекламна кампания

преди 2 години

Да изкушат повече хора да се ваксинират ... бее блеее повече овци ...Защо за обикновения грип никоя ваксина не работи? Всяка година ваксинка която не предпазва дори от най-обикновен грип.

fallback