Снимка: архив, БГНЕС

В Малта, където броят на заразените с коронавируса намалява, след седемседмично затваряне вчера отвориха магазините за дрехи, фризьорските салони и музеите. Средиземноморската страната се готви за активен туристически сезон, предаде Ройтерс.

Новите случаи са спаднали средно на 25 на ден от рекордните 510, регистирани на 10 март. Процентът на положителните проби за инфекцията е 1,8 на сто.

Още по темата

Премиерът Робърт Абела каза, че ситуацията с COVID-а е под контрол, а положението в болниците е "много добро". Той представи плановете за по-нататъшно либерализиране на противоепидемичните мерки от 10 май, когато ресторантите и баровете ще отворят и ще могат да работят до 17 ч.

Малта планира изцяло да се отвори за туризъм на 1 юни и води преговори с Великобритания, откъдето посреща най-много туристи, за безпроблемно пътуване на тези, които са ваксинирани, или могат да покажат отрицателен тест за COVID, преди да се качат в самолета. Здравният министър Крис Ферне заяви, че Малта ще покаже, че е една от най-безопасните дестинации. Половината от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза от ваксина, изтъкна той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase