Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията показа, че кадровата криза в здравния сектор у нас е огромна. Най-сериозен недостиг има в общинските болници, които са по-отдалечени от големите градове. Това заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Тотев има начин за привличането на млади медици у нас, но трябва да бъдат решени предизвикателствата в сектора.

"Липсва перспектива за кадрово израстване, липсва законова защита", изтъкна гостът. Той посочи, че донякъде възнаграждението на медиците се увеличава заради пандемията, но то е недостатъчно, за да покрие нуждите и изискванията им, което ги кара да се насочват към по-големите градове, а често и към чужбина. При сестрите не става дума за криза, а за катастрофа, която в момента е налице”, допълни той.

"Бакалаврите по здравни грижи са в пенсионна възраст, младите напускат страната заради липсата на перспектива и финансова стабилност... Няма кой да смени тези, които са по на 70 и повече години и все още са в системата", изтъкна Тотев.

Той коментира и опасността от четвърта вълна на Covid-19 у нас през есента и готовността на общинските болници. Според Тотев лятото трябва да се използва за анализи и прогнози от експертите, да се разчертаят планове и те да се следват неотлъчно.

"Още в началото на пандемията заявихме, че общинските болници не са подготвени да лекуват пациенти с Covid-19... Има изисквания, които много стриктно се спазват извън епидемична ситуация. Когато обаче дойде епидемията, изведнъж всичко се загърби", припомни Тотев.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase