Снимка: БГНЕС
fallback
"Нашият български PCR тест няма да бъде по-различен от познатия в света, той почива на същите принципи като класическия PCR тест", каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН във връзка с новата разработка на български PCR тест.
 
"Разработваме го все още, но тест срещу Covid- 19 не сме правили или срещу друг патоген. Той би започнал да се използва в нашите лаборатории, чак след като минат фазите на цялостното проучване и изследвания, получават се след това и сертификати, пътят не е нито кратък, нито е лесен, нито е евтин. До една година ще го имаме готов новия тест. Финансиране също в момента ни трябва", поясни проф. Угринова.
 
Тя изтъкна, че са необходими повече средства за разработки на учените. "През последните години МОН е направило доста добри стъпки по отношение на финансиране на нашите проекти, но държавата все още не е осъзнала тази необходимост", каза проф. Угринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Добрев

преди 3 години

Ще ни изтезават докато им позволяваме. Една шепа бюрократчета срещу милиони.Нямат шанс. Ако всички (или поне по-голямата част от нас ) излезем на улиците и свалим маските, какво? Ще ни арестуват и глобят всичките ли? Трябва веднъж за винаги да се проумее една истина - правителствата и политиците не са наши господари.Те са наши СЛУЖИТЕЛИ.

15

Анонимен

преди 3 години

Аз знам как ще стане това, като свърши търсенето на тестове и всичко вече е минало, ще се поръчат едни тестове от Китай, тука ще се опаковат и ще пише произведено в България.

14

Ямболски цървул

преди 3 години

Хахахаха.Колко деликатно ни намекват,че минимум още една година ще е такова положението!

fallback