Снимка: БГНЕС

COVID-19 разтърси света с над 2,5 милиона смъртни случая и 115 милиона заразени. Джейн Корбин от BBC обикаля земното кълбо, за да намери най-добрите примери за стратегии за борба с вируса. Според нея има четири ключови области, които са били най-ефективни за ограничаване на разпространението на вируса и предотвратяване на смъртни случаи.

- Ранни и ефективни действия за контрол по границите и наблюдение на пристигащите
- Тестване и проследяване на всички, за които се подозира, че са заразени
- Подкрепа на хората в карантина, за да се задържи вируса
- Ефективно ръководство и последователни и навременни публични съобщения

Никой не може да твърди, че е направил всичко правилно. Но стъпките, изброени по-долу, подчертават кои политики от цял свят са се оказали ефективни. Ако ги съберем заедно ще получим перфектния план за борба с пандемиятя - наръчник за управление на бъдещи огнища на инфекциозни заболявания.

ПЪРВА СТЪПКА: Подготовка

Стенли Парк живее в Сеул, Южна Корея. Когато отива да вземе дъщеря си Джоу Йон от летището, той я поздравява не с прегръдка, а с маска и бутилка дезинфектиращ спрей.

Стенли не преживява пандемия за първи път. Той си спомня опустошението и страха, които огнището на MERS донесе в Югоизточна Азия през 2015 г. Това е опит, от който се е поучила страната му, като правителството направи 48 реформи за укрепване на готовността и реакцията при извънредни ситуации в общественото здравеопазване. Това се изплати.

Когато коронавирусът удари, служителите успяха бързо да изравнят кривата на епидемията, без да затварят бизнеси или да прилагат по-строги ограничения за престой вкъщи на национално ниво.

След пристигането си от Атланта Джоу Йон е под строга двуседмична карантина в дома на родителите си. Тя си изтегля приложение, което проследява нейните движения и получава шест контролни повиквания от властите. Йон приема карантината си толкова сериозно, че "дори не отива на разходка в собствената си градина, за всеки случай".

"От самото начало ние въведохме задълбочени мерки за превенция, за да не се повтори същото - историята се повтаря", каза премиерът Чун Сиекюн.

ВТОРА СТЪПКА: Тестване и проследяване

"В момента е много предизвикателно, нямам представа дали пациентите, които виждам, имат коронавирус или не", казва Дейвид Ходжис, личен лекар от Североизточна Англия, пред BBC през март 2020 г. "Може да имаме стотици случаи, които не са регистрирани."

Тъй като случаите се повишават преди първия локдаун в края на март, правителството на Обединеното кралство, което до този момент извършваше проследяване на контакти, спря да тества в общността. То имаше способността да тества само в болници. Официалната правителствена програма за тестване и проследяване стартира през май.

Повечето страни в Източна Азия започнаха да проследяват контактите още през януари. В Южна Корея болници като Янджи, в квартал Гуан-Ак в Сеул, бяха определени да обслужват случаите на COVID - от тестовете до лечението. Хората дори не трябва да влизат в сградата - те се тестват на една ръка разстояние в специална напълно запечатана кабина. Болницата обработва всички свои тестове на място и резултатите обикновено са на разположение в рамките на четири или пет часа. Във Великобритания това може да отнеме един ден или повече.

През това време екип за проследяване открива всеки предполагаем случай на заразен с коронавирус. Екипът може да бъде от криминалисти, които имат достъп до данни за използване на кредитни карти и мобилни телефони, както и до видеонаблюдението.

Премиерът Чун Сиекюн лично пое ситуацията, преди страната дори да има потвърден случай на COVID-19, като даде приоритет на системата за тестване и проследяване.  "Прилагайки тази стратегия, постигнахме добър, значим резултат", заяви той. Броят на жертвите в Южна Корея, държава с 52 милиона души, възлиза на 1 693.

ТРЕТА СТЪПКА: Подкрепа за хората под карантина

"Принуждаването на хората да си стоят у дома е основният метод да спрем COVID", казва Уша Кумари, здравен работник в общността в Керала, Индия. Уша е един от 30 000 акредитирани социално-здравни активисти, известни като работници от Аша.

Ролята й е да гарантира, че всеки, който трябва да се самоизолира, го прави. Тя им помага с пазара, купува лекарствата и всичко, което може да им потрябва, за да не напускат домовете си.

Подкрепата за изолиращите не свършва дотук. Обществените кухни доставят всеки ден до 600 безплатни ястия на хората, които се самоизолират у дома или в болница, а от началото на пандемията се предлагат услуги за психична помощ. Осигурена е и финансова помощ, а в някои случаи битовите сметките са замразени.

Министърът на здравеопазването на Керала К. К. Шайладжа казва, че е научила важни уроци преди три години, справяйки се със смъртоносния вирус Нипа. Тя ги прилага при справянето с COVID-19. Тя настоява, че осигурявайки подкрепа за самоизолиращите се, служителите са успели да контролират разпространението и да предотвратят претоварването на болниците.

С население от 35 милиона, Керала имаше най-голям  брой заразени в Индия през март 2020 г. Сега нивата на смъртност от коронавирус там са едни от най-ниските в света.

ЧЕТВЪРТА СТЪПКА: Защита на възрастните хора

В началото на април личният лекар Лиза Федерле започва да провежда тестове в домовете за грижи в древния град Тюбинген, в провинция Баден Вюртемберг, Германия, за да предпази възрастните хора от вируса и да позволи на близките им да ги посетят.

Кметът на града Борис Палмър смята, че "трябва да изградим специален защитен щит за хората, които са изложени на най-висок риск". Той бе видял въздействието на вируса в Италия и Испания върху по-възрастните хора. "Това са възрастните хора, така че ние се нуждаем от специална защита за тях."

Палмър използва бюджета на общината, за да даде приоритет на грижите и подкрепата за възрастното население на града, включително субсидирана таксиметрова услуга, безплатни маски, доставки по домовете и специални часове за пазаруване.Това означаваше, че градската университетска болница приема по-малко пациенти с COVID-19 и не е принудена да отменя други медицински процедури.

Възрастните хора са сред най-големите жертви на пандемията - и особено в Европа, тези, които живеят в домове за грижи.

"Що се отнася до домовете за възрастни хора, те са уязвима група и това не би трябвало да е изненада", каза проф. Дейл Фишър, експерт по инфекциозни болести, изпратен в епицентъра на огнището в Ухан, Китай, през февруари. 2020 г. "Мисля, че беше очевидно, когато на места по света не се обръща внимание на домовете за стари хора, броят на жертвите там беше значителен."

ПЕТА СТЪПКА: Ваксинационна стратегия

Повече от 26 милиона души във Великобритания са получили поне една доза от ваксината срещу COVID-19. Макар и доста зад световния лидер Израел, който досега напълно е имунизирал повече от половината от населението си, Великобритания постигна изключителен успех с програмата си за ваксини.

Успехът на Обединеното кралство до голяма степен се дължи на огромни усилия за планиране. Министерството на здравеопазването и социалните грижи започна да планира програма за масова ваксинация, преди дори да има потвърден случай на COVID-19 във Великобритания. През лятото правителството подписа договор за 100 милиона дози от ваксината "АстраЗенека" и 30 милиона дози от ваксината на "Пфайзер".

В Европа обстановката е различна - планирането е започнало по-късно и разпространението е бавно. Досега само 8% от хората в Европа са получили ваксина в сравнение с 36% във Великобритания. Сделките за ваксини в Обединеното кралство бяха сключени три месеца преди тези на ЕС.

Положението е по-лошо в развиващия се свят. Докато почти цяла Европа и Америка са започнали кампании за ваксиниране, само шепа африкански държави са дали старт на имунизацията на хората. В южноафриканския Кейптаун Майкъл Кута е един от многото хора в градовете, които доброволно се включиха в изпитание, проведено от д-р Линда Гайл-Беккер за ваксината Johnson & Johnson. Майкъл не знае дали е получил ваксината или плацебо, но казва, че за него си заслужава. "Това е единственият шанс да получа ваксина. Да живея", казва той. "Семейството ми все още има нужда от мен."

Много по-бедни страни разчитат на доставки от Covax, схема, ръководена от Gavi, Алиансът на ваксините, която има за цел да осигури достъп за всички до ваксините срещу COVID. Обединеното кралство е с най-голям принос, дарявайки близо 500 милиона паунда. Южна Африка се присъедини към инициативата.

Стратегията за ваксинация обаче трябва да бъде международно усилие. В страни, където достъпът до ваксина е ограничен, вирусът може да мутира - както в Южна Африка и Бразилия - създавайки нови варианти, които са по-трансмисивни, и които могат да се разпространят в чужбина. Учените се опасяват, че могат да бъдат по-устойчиви на съществуващите ваксини и следователно заплашват страните, които са имали успешна имунизация.

Коментари Напиши коментар

40

Тато

преди 3 месеца

Сега втори, скоро първи... ;-(

39

БГ Модел Има

преди 3 месеца

Тъй като у нас всеки разбира от всичко, включително и от медицина, следваме препоръките на най-гласовитите "експерти" - журналистки, фризьорки, сервитьори и бармани, хотелиери, търговци и продавачи. Резултата е налице. Е има политика, но не забравяйте - политика - независимо от цвета - прилага желанията на народа си - за да го преизберат. Внимавайте на кой вярвате.

38

Анонимен

преди 3 месеца

радуйте се на банкянското комунстче шкафчето си е пълно с кюлчета пак да си го изберете то вчера метрото май пак протеклотъй тъй каквото си надробите това сърбатечестито на печелившите