Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При обявения 10-дневен локдаун от Сдружението на заведенията в България ще настояват на 11-ия ден заведенията да заработят при мерките и условията, при които работят сега, коментира заместник-председателят на сдружението Марин Сотиров пред БНР.

Още по темата
Предстои от организацията да обсъдят бъдещите си действия.

"Истината е, че сме много афектирани. Очаквахме го като решение, но като цяло, няма как бизнес, който е работил 17-18 дни, за отварянето на който са инвестирани хиляди левове, в момента отново да изпада в локдаун. Още повече, че много малко от хората вярват, че това ще трае 10 дни. Коментират се някакви неща, че след 10 дни ще се отворят само външните части на заведенията - градините, което изобщо не устройва бранша. Да не говорим за нощните клубове, които трябваше да отворят на 1 април", каза той.

От Българската Ритейл Асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, изпратиха отворено писмо до властите в страната с искане за незабавни мерки по повод взетото днес решение за 10-дневен локдаун.

Затворените бизнеси настояват за "бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно", както и за спешни мерки за подпомагане. От Асоциацията посочват, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелират въпросът с тяхната ваксинация да бъде разгледан с приоритет.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската Ритейл Асоциация са загубили стотици милиони лева. Около 15% от търговците на дребно у нас вече са фалирали, се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase