Снимка: БГНЕС

Здравните власти успокоиха, че няма причина за безпокойство за партидата ваксини "АстраЗенека", която се проверява в Австрия след смъртен случай.

У нас от нея са получени 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени.

Още по темата
Извършихме анализ на съобщенията за нежелани лекарствени реакции, при нас няма за такъв тип събития, каза маг. фармацевт Богдан Кирилов.

По думите му честотата на нежелани реакции, която се наблюдава за тази партида, е дори по-ниска. Европейската агенция по лекарствата на този етап не препоръчва блокиране, все още се установява дали има причинно-следствена връзка и не трябва да има притеснения за безопасността. Това показва само, че системата работи и има възможност за ранно идентифициране на рискове, обясни той.

Общо 840 съобщения има за нежелани реакции след ваксиниране до момента у нас, като те са свързани с грипоподобни симптоми и болка на мястото на убождането.

31 200 дози ваксини очакваме утре от оксфордската ваксина, а в понеделник около 21 хил. от Пфайзер, 33 хил. дози от ваксината на Модерна в средата на следващата седмица.

За април се очаква увеличение на индикативните количества - 250 хил. дози от ваксината на Пфайзер, на Модерна - над 80 хил. дози, очаква се информация и за оксфордската ваксина.

Положителната новина от вчера е, че ЕС успя да се договори за доставка на 4 млн. дози от ваксината на Пфайзер за ЕС, като очакваме потвърждение какво ще получим ние от тях.

"В медийното пространство се води търговска война между фирми, заложници са хората. Най-добрата ваксина е наличната", отново подчерта здравният министър Костадин Ангелов. Моето семейство ще се ваксинира с ваксината на "АстраЗенека", когато му дойде времето, защото това имаме, нека никой да не пропуска шанса си, апелира Ангелов.

23 652-ма са ваксинираните представители на СИК до момента. От думите на министъра стана ясно обаче, че има и такива, които няма да участват в изборите, но се опитват да заобиколят системата, за да се ваксинират.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase