Снимка: БГНЕС
fallback

В Европа ваксинацията на населението срещу COVID-19 сериозно се забави, но в някои държави имунизацията върви по план и съвсем скоро ще бъде напълно успешна. Две от тези държави са Великобритания, където ваксинацията започна първо, и Израел - първенецът по ваксинирана част от населението. Какъв е животът в тези две държави?

"Силен аромат на марихуана се носи по стегнатите алеи на битпазара на Яфа", пише Сам Кайли от Яфа за CNN. "Храненето в затворени помещения е невъзможно заради правилата за ограничаване на COVID-19, но доставките на храна за клиенти, използващи пластмасови столове и щайги за бира за маси по неравномерните улици, означават, че бирата и смехът вървят като по време на летен фестивал. Яфа, квартал на южният край на Тел Авив, се гордее с етническата си комбинация от евреи и араби и способността им да се забавляват... нещо, което е било в недостиг през седмиците на локдаун."

"Тъй като разпоредбите за ограничаване на COVID сега са частично премахнати, няма момент, в който местните могат да се мотат по улицата, да говорят с приятели или да споделят пространството с непознати, който да бъде пропилян. Училища в райони, които не са силно засегнати от пандемията, отварят. Трафикът отново се увеличи. Капаците на "несъществените магазини" внимателно се повдигат в свят на непозната нормалност."

"Израел е първа в доставката на ваксини. Повече от 4,5 милиона жители тук са взели първите си дози, а 3,1 милиона са получили и двете. Правителството се стреми към стадния имунитет: повече от 70% от хората да са ваксинирани. Проблеми има само в арабските и ултраортодоксалните еврейски общности, които са подведени от дезинформацията от религиозни лидери и интернет."

"Властите предлагат стимули за онези, които трудно приемат ваксината. В Тел Авив това означава, че един бар предлага„ "доза за питие". В Бней-Барак се предлага купа яхния, за ултраортодоксалните евреи, които имат резерви към препарата. Ако тези методи не сработят, правителството заяви, че ще хората ще бъдат допускани във фитнес зали и други претъпкани места само ако могат да покажат сертификат за ваксина. Идеята все още не е изпробвана сериозно. Може да се получи, но тук всички знаят, че израелците са добри в справянето с кризи, но в спазването на правилата ... не толкова."

"Дните и седмиците започнаха да се смесват в Англия, където сме в трети национален локдаун 4 януари", пише Лорън Кент от Лондон. Но тази седмица бе като повратна точка - над 18 милиона души във Великобритания получиха първата си доза от ваксината, приемът в болница намаля с 20% в сравнение с миналата седмица и мрачното британско време най-накрая премина към нещо, наподобяващо пролетта.

"Досега много лондончани имат родители или баби и дядовци, които са получили ваксината. С нова пътна карта за облекчаване на ограниченията, най-накрая можем да поставим някои бъдещи планове в календара. И все пак не всичко е слънце и дози от AstraZeneca."

"Бързо разпространяващият се нов вариант на коронавируса в Обединеното кралство предизвика нова вълна на скръб в цялата страна и за много от нас седмиците на изолация започват да взимат своите жертви. Много приятели са избягали от Лондон, за да се измъкнат със семействата си в предградията, или се преместиха от града завинаги. Но докато правителството напредва към целта си да ваксинира всеки възрастен до края на юли, най-накрая се усеща, че предстоят по-светли (и надявам се по-топли) дни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Р

преди 3 години

Може ли шкембе чорба вместо яхния?

22

УТРЕ

преди 3 години

Истината е, че никой не знае кое е правилното - да си ударник по медицинско предписание, да си антиваксър или фен на конспирации на нов световен ред... времето ще покаже. Успех на Израел и Англия, които дори и да грешат, ще са пример и опит за всички ни

21

Анонимен

преди 3 години

Ехо ...нали измисления бог е роден лри вас ,що се ваксинирате а не се молите бря

fallback