Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният дълг е цената на пандемията, която всички ще плащаме и то не в рамките на близките няколко години, а в продължение на десетилетия. Това заяви проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Наличието на криза не е необходимо условие за спад в цената на недвижимите имоти. При криза задължително се повишава безработицата и така нареченото безпаричие, т.е. голяма част от хората нямат работа или доходите им биват занижени", обясни икономистът.

По думите на проф. Красимир Петров е много важен елемент фактът, че световната икономика вероятно ще навлезе в стагфлация - "икономиката ще върви надолу, а потребителските цени едновременно с това ще вървят нагоре".

"С огромното печатане на пари през 2020 г. от страна четирите най-големи централни банки и по-малките, което възлиза на около 10 трл. долара, това 25-30% увеличение на паричната маса представлява изкуствен стимулант и когато той се изчерпа, икономиката ще се плъзне надолу", каза още той.

От разговора стана ясно, че средният период на продължителност на една пандемия исторически винаги е бил между 3-4 години.

"В това няма нищо неестествено", посочи докторът на икономическите науки, добавяйки, че ние все още се намираме в предишния икономически цикъл, започнат след Голямата рецесия през 2008-11 г., като допреди избухването на пандемият светът се намираше в глобална експанзия.

"След появата на Covid очевидно вече глобалната икономика започна да тръгва надолу и оттук нататък това плъзгане ще продължава две, три, четири години, като дори е напълно възможно само фазата на кризата да продължи между 5 и 10 години", прогнозира проф. Красимир Петров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Целият свят си купи краткосрочно облекчение с така наречената кредитна ваканция и въпреки че сега в икономиката не се усеща крещяща болка, рано или късно тези последици ще станат реални. Както в 99% от случаите - правителствата ще погасяват държавния дълг чрез инфлация", убеден е проф. Петров.

В разговора беше засегната и темата за непропорционалното разпространение на ваксини по света, като гостът уточни, че медикаментите ще имат минимално отражение върху последствията от икономическата криза, тъй като факторите са различни.

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase