Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Договорът, сключен от Израел с американската фармацевтична компания Pfizer за доставка на ваксини, представлява потенциално сериозно нарушение на личната неприкосновеност на израелците, заяви експерт по дигиталните права, цитиран от ДПА.

Споразумението, публикувано със силно цензурирани страници, предвижда Pfizer да получава обширен набор от данни за здравния статус на ваксинираните.

Израел ще трябва да информира всяка седмица компанията за развитието на епидемичната ситуация на своя територия. Това включва брой на хоспитализираните, идентификация на пациентите, случаи с критично развитие на болестта, брой на нуждаещите се от респиратори, статистика за смъртните случаи и заразените със симптоми и брой на ваксинираните по възраст и демографски фактори.

Oще по темата
Критикувайки споразумението, Техила Шварц Алтшулер, старши сътрудник в Израелския демократичен институт, каза, че договорът изисква одобрение от Хелзинкския комитет, който отговаря за разрешаването на медицинските проучвания върху човешки същества.

Освен това гражданите на Израел ще трябва също така да дават разрешение за използване на личните им здравни данни - нещо, което обаче не се предвижда в споразумението.

Израел е смятан за световен лидер по брой на ваксинираните като процент от населението, припомня БНР. Над 2 милиона души в страната вече са получили първата от двете необходими дози на ваксината, а на около 250 хиляди души е поставена и втората инжекция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 години

Пфайзер дадоха най-много ваксини на Израел и освен по-висока цена са поискали и данни за статуса на пациентите за да разберат как действа ваксината и нейните недостатъци. Това може да бъде само от полза. Не виждам какъв е проблема след като няма лични данни в тая информация. В края на краищата никой не го карат да се ваксинира на сила щом го е страх че ще умре или ще получи парализа на лицето. Това че крият колко хора са умрели от руската ваксина не я прави по-добра.

8

Анонимен

преди 3 години

Аз предлагам да ни ваксинират с "новичок"!!! От него явно до сега НИКОЙ не е умрял, за разлика от краварската "ваксина пфайзер"!!! И в норвегия що народ умря, а в израел пък 12 получили парализиране на лицевите мускули!

7

Др. Менгеле

преди 3 години

Напълно одобрявам. Нямам забележки.

fallback