Снимка: БГНЕС

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус по света надхвърли днес 2 милиона. Това сочат данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че този символичен праг е бил преминат малко повече от една година след като новият коронавирус е бил засечен първо в китайския град Ухан. На този фон страните по света са в надпревара с времето, за да ваксинират своето население.

Броят на починалите от коронавирус е приблизително равен на населението на големи градове като Брюксел, Мека, Минск или Виена, посочва АП.

Данните на университета "Джонс Хопкинс" се основават на официална статистика. Смята се, че реалният брой на починалите е значително по-голям. По-ниските официални числа отчасти се дължат на недостатъчното тестване и неточното приписване на много смъртни случаи на други причини, особено в началото на пандемията, отбелязва АП.
За да бъде преминат прагът от 1 милион починали, бяха необходими осем месеца. Границата от 2 милиона смъртни случаи бе премината по-малко от четири месеца по-късно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съжаление, че ситуацията се е влошила "заради липсата на глобални координирани усилия". "Науката успя, но солидарността се провали", обобщи той.

Коментари Напиши коментар

24

ГосТ

преди 1 месец

Всяка революция изисква жертви. И тези жертви биха били напразни, ако не се запитате какво точно работите, за кой работите и на кого е нужна вашата работа ? Най малко 50% от заетостта е безмислена, а разпределението на капитала абсолютно несправедлив. Накрая съвсем няма да има нужда от вас, защото ноосферата продукт на социума от 10 000 години насам ще бъде приватизирана от ***.

23

Сь

преди 1 месец

Просто поноже е грип, и няма страх в хората. И вместо на страх трябва да се разчита на тяхната отговорност. А 70% от населението не знае какво е отговорност даже, камо ли да има такава. Виж ако не беше грип, а чума щяха да се избиват за тия ваксини даже и да бяха на една седмица.

22

Анонимен

преди 1 месец

Поздрави от най райския край на планетата, тук котона вирус няма, зимам 5 цифрена заплата долари гледам си лайфа, кеф ти гмуркане в рифа, кристално чусти плажове, наблюдаване на китове, разходки из джунглите до някои съвършен водопад, няма задръствания карам си автоматика доволно, климата ми идва бонус