Снимка: БГНЕС

В края на изтеклата година за първи път от началото на пандемията Германия регистрира над 1100 жертви на коронавирус за едно денонощие. На този фон е все по-сигурно, че локдаунът ще бъде удължен и след 10 януари, съобщава "Дойче Веле".

Институтът "Роберт Кох" обяви на 30 декември 1129 смъртни случая. Така броят на жертвите от началото на пандемията досега вече надхвърля 32 000 души. Предишният рекорд в броя на жертвите беше обявен преди една седмица  - тогава за 24 часа бяха регистрирани 962 смъртни случая. Същевременно броят на новозаразените за последното денонощие в Германия е 22 459. От "Роберт Кох" подчертават, че в края на годината актуалните данни за инфекциите постъпват и се обработват със закъснение, поради което тези числа може да не предават реалната картина.

Локдаунът в Германия най-вероятно ще бъде удължен. Това става ясно от изказвания на водещи политици. Някои дори предполагат, че германците ще живеят с ограничения до март.

Седмичната заболеваемост, т.е. броят на новите инфекции на 100 000 души население в рамките на една седмица, е спаднала - от 149,2 на 141,3. Най-високата стойност беше регистрирана на 22 декември, когато на 100 000 души население се падаха по 197,6 новозаразени.  

Между отделните германски провинции обаче има големи разлики. Така например най-висока е заболеваемостта в Саксония и Тюрингия, съответно седмично по 330 и 255,1 новозаразени на 100 000 население, а най-ниска в Долна Саксония, Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн - около 80 на 100 000. Целта, която германското правителство си поставя, е седмичната заболеваемост да падне под 50 души.

Преди две седмици в Германия бе наложен твърд локдаун - магазините останаха затворени (освен тези за стоки от първа необходимост), както и ресторантите, кафенетата, спортните центрове и местата за отдих и почивка. Мерките засега важат до 10 януари, но най-вероятно ще бъдат удължени. Това става ясно от изказване на министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Здравният министър обяви, че на фона на високия брой жертви и новозаразени, удължаването на локдауна изжлежда все по-сигурно. Само преди ден Шпан бе казал, че не очаква до 5 януари заболеваемостта да спадне до нива, които ще позволят разхлабването на мерките. Подобно мнение тези дни изразиха и други водещи политици в страната, както и шефът на канцлерската служба Хелге Браун.

"Нека заедно спрем вируса"

На съвместната пресконференция Лотар Вилер и Йенс Шпан настоятелно призоваха хората в Германия силно да ограничат контактите си и да спазват противоепидемичните мерки. "От затварянето на публичния сектор има смисъл само ако и в личния си живот хората ограничат контактите си", каза Шпан и отправи апел за спокойна Новогодишна нощ, призовавайки хората да се откажат от по-големи събирания на 31 декември. Вилер подчерта, че въпреки старта на имунизациите положението остава тревожно и през следващите месеци хората трябва да продължат да се придържат към хигиенните мерки - да спазват дистанция, да носят маски и да си мият редовно ръцете. Той помоли германците да не пътуват, да ограничат максимално контактите си и ако имат такива - да се срещат само с едни и същи хора и то навън. "Нека заедно спрем вируса", призова шефът на института "Роберт Кох".

На 5 януари се очаква да се проведе следващата среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции, на която политиците трябва да решат какви мерки ще бъдат предприети след 10 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase