Снимка: БГНЕС

Алергична реакция към ваксина?! Когато нещо привлича толкова внимание, колкото ваксините срещу новата коронавирусна инфекция, всяка новина в темата задейства ефекта на увеличителната лупа. Така становището на Британската агенция за регулиране на здравните продукти MHRA ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” да не се поставя на хора, които в миналото са имали значителни алергични реакции към лекарства, храни и други ваксини, се разпространи за минути по света.

Още по темата
Причината за намесата е, че още през първия ден от ваксинационната кампания във Великобритания двама души с предхождащи алергии са показали признаци на най-тежката форма на алергия - анафилаксия, анафилактичен шок, но се възстановяват. Реакцията е потенциално животозастрашаваща. Кръвното се понижава критично и органите не получават достатъчно кислород, а бързо развиващ се оток стеснява дихателните пътища и дишането се затруднява.

Паралелно се появяват аритмии, възможно е повръщане и драматични обриви. Анафилаксия може да възникне след излагане на алергени от различни източници, включително храна, ухапване от насекоми, лекарства. Подобен кризисен отговор на някоя от съставките на ваксина е изключително рядък. Но колко често се случва все пак? Имат ли значение възрастта и полът? Или дали ваксината е комбинирана, или за едно заболяване?

Ориентировъчни отговори може да се търсят в най-мащабното до момента проучване. То е от 2015 г. на базата на над 25 милиона поставени дози ваксини на деца и възрастни в САЩ. Публикувани са в изданието на Американската академия по алергия, астма и имунология и сочат нисък риск в сравнение с ползите.

Взети са предвид медицинските истории на 25 173 965 ваксинации от януари 2009 г. до декември 2011 г. и са отделени потенциалните случаи на анафилаксия. На тази база са потвърдени 33 случая на анафилаксия, или 1,31 на милион дози комбинирани ваксини.

Честотата не варира значително според възрастта и има незначително по-висок дял при жени. Появата на симптомите, според проучването, е в рамките на първите 30 минути до 24 часа.

В заключение авторите казват, че, "Анафилаксията след ваксинация е рядка във всички възрастови групи. Въпреки своята рядкост тя е потенциално животозастрашаващо спешно медицинско състояние, за което доставчиците на ваксини трябва да имат готовност за лечение".

Конкретно сегашните случаи не са били с екстремни прояви и са се появили при двама души с предхождащи тежки алергии.

По време на клиничните изпитвания на иновативната ваксино на “Пфайзер” и “Байонтек” с над 20 000 души не е имало подобни случаи.

Възможно обяснение е, че в извадката не са попаднали хора, които са предразположени към тежки алергии.

Обичайно която и да е инжекционна ваксина обаче предизвиква пренебрежимо леки отговори на организма - зачервяване и болезненост на мястото на убождането, треска, отпаданолст. Според станалите известни данни от проучването на “Пфайзер” участниците са съобщавали и за главоболие и студени тръпки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase