Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Едва ли ще ви изненадаме с новината, че смартфоните ни и приложенията в тях знаят доста неща за нас, предава Нова тв. Представете си, че сте заразени с коронавирус и смартфонът ви го е научил преди вас - звучи нереалистично.

Oще по темата

Само дето не е фантастика, а си е просто наука. На пазара скоро може да се появи ново мобилно приложение, което диагностицира заболяването само по кашлицата и по говора на притежателя.

Приложението вече с голяма точност разпознава заразените хора, а сега авторите му търсят начин да намалят процента на грешните диагнози при здрави хора.

Идеята за новото приложение е на трима информатици от Масачузетския технологически институт. Джорди Лугарта, Феран Хуето и Браян Субриана в рамките на два месеца са анализирали над 2000 аудиозаписа на общо 5320 души. Записите съдържали както кашляне, така и говор.

Досегашните резултати са многообещаващи. „При хора, които с официален тест са диагностицирани като болни, точността възлиза на 98,5%“, пишат авторите на приложението.

С други думи при доказано болни хора приложението постига почти 100-процентова точност. Проблемът се състои в това, че изкуственият интелект греши в обратната посока - почти 20% от хората, които според приложението са болни, всъщност се оказват здрави.

Тъкмо този проблем трябва да се отстрани.

Авторите са убедени, че тяхното приложение може да се превърне в безплатен и бърз начин за диагностициране на коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 3 години

Сега е момента да ги изхвърлим в кофата за ***

32

Анонимен

преди 3 години

Да бе,ако не ми стане ,ще е вируса ,ах вие гадове

31

Анонимен

преди 3 години

А запек ще може ли да се диагностицира със смартфон?

fallback