fallback

Докато учени по цял свят се опитват да създадат лек и ваксина срещу коронавируса, откритието на едно 14-годишно момиче се открои сред тях. Нейното име е Аника Чебролу от Фриско, Тексас. Тя спечели голямата награда от 25 хил. долара на научния конкурс 3M Young Scientist Challenge, а откритието й може да послужи като терапия за COVID-19.

Проектът, с който Аника печели наградата, използва метода in-silico, за да открие оловна молекула, която се свърже с протеиновия шип на вируса SARS-CoV-2.

"През последните два дни видях, че има много медиен интерес относно моят проект, тъй като той включва вируса SARS-CoV-2 и отразява нашите колективни надежди да сложим край на тази пандемия, тъй като аз, както всички останали, искам възможно най-скоро да се върнем към нормалния си живот", казва Аника пред CNN.

От появата си в Китай през декември коронавирусът е убил 1,1 млн. души в световен мащаб. Само в САЩ има 219 хил. смъртни случая.

Аника представи своя проект, когато е едва в 8-ми клас. Но първоначалната й идея била друга - тя искала да използва моела in-silico, който да открие оловна молекула, която да се свърже с грипния вирус, а не с коронавируса. "След като прекарах толкова много време в проучване на пандемии, вируси и откриване на лечение, беше лудост, че всъщност и самата аз преживявам нещо подобно", разказва Аника. "Поради огромната тежест на пандемията от COVID-19 и драстичното въздействие, което той оказа върху света за толкова кратко време, аз, с помощта на моя наставник, промених проекта, за да се насочим към вируса SARS-CoV-2."

Младото момчие се е вдъхновило да открие потенциални лекове за грипните вируси, след като е разучила пандемията от грип през 1918 г. и е осъзнала колко души умират всяка година в САЩ въпреки ежегодните ваксинации и противогрипните лекарства на пазара.

"Аника има любознателен ум и използва любопитството си, за да задава въпроси относно ваксината за COVID-19", каза д-р Синди Мос, съдия в 3M Young Scientist Challenge, пред CNN. "Нейната работа беше изчерпателна и разгледа многобройни бази данни. Нейната готовност да използва времето и таланта си, за да направи света по-добър, дава на всички ни надежда."

За Аника спечелването на наградата и титлата на топ млад учен е чест, но работата й не свършва тук. Следващата й цел е да работи заедно с учени и изследователи, които се борят за "контрол на заболеваемостта и смъртността" по време на пандемията, като ще развият нейното откритие и ще го превърнат в действително лекарство за вируса.

"Усилията ми да намеря оловно съединение, което да се свърже с протеина на шипа на вируса SARS-CoV-2 това лято, може да изглеждат като капка в морето, но все пак допринасят за колективната битка", казва тя. "Как ще развия тази молекула по-нататък с помощта на вирусолози и специалисти, ще определи успеха на тези усилия."

Разбира се, Аника намира време и да бъде нормална 14-годишна тийнейджърка. Когато не е в лаборатория или работи, за да стане лекар или изследовател, тя посещава студио за класически индийски танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 3 години

До пияница мистикХкремент, младата американка от индийски произход може и да постигне някакъв успех, макар че оловото не ми харесва особено - много токсично е и не се изхвърля лесно от организма, а се натрупва.Колкото до "джуджето", първо не е джудже, второ никого не е казвал, че ТОЙ е направил ваксина. Един друг, не джудже, а тлъсто шкембе и дирник казва, че ТОЙ е направил магистрали и метро! Или бъркам?

56

vmz

преди 3 години

До Анонимен Пакистанците говорят предимно Урду. А иначе, не разбирам защо е този сърказъм.

55

алкохолик шизофреник

преди 3 години

Един куршум в челото и ковида изчезва на мига.

fallback