Снимка: БГНЕС
fallback

Русия се опитва да дестабилизира страните в Европа като пуска фалшива информация за ваксините срещу COVID-19, която бързо се разпространява в социалните мрежи. За това предупреди ръководителят на въоръжените сили на Великобритания ген. сър Ник Картър.

Началникът на отбранителния щаб заяви, че пропагандната тактика отразява стратегия за "политическа война", предприета агресивно като от Пекин, така и от Москва. Тя е "предназначена да подкопае сближаването" на Запада. Старши генералът обвини "автократични съперници", че "манипулират информационната среда", за да използват кризата, причинена от COVID-19, за стратегическа изгода - включително "проруска политика за ваксиниране" .

Техните "методи на дезинофрамиця" са насочени към групи с антиваксъри в социалните мрежи, давайки за пример случай от по-рано тази година, разкрит от властите в Австралия.

През юли бе публикувано фалшиво прессъобщение на уебсайтовете на проруската самообявена държава в Луганск, Източна Украйна. Според него САЩ са провели клинични изпитания на ваксината си върху украински доброволци, някои от които са починали. Подобни тестове така и не са се състояли, ала заблуждаващият разказ се разпространи на няколко езика, включително в известна австралийска група за антиваксинация във Facebook.

Според ген. Картър това е пример за "цифров авторитаризъм" заедно с добре познатите кибер и хакерски атаки на Кремъл. Подобен подход е приет и от Китай, където "Китайската комунистическа партия създава бъдещи условия за масово наблюдение" и класиране и наблюдение на отделни лица въз основа на тяхното поведение онлайн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

рашка говняшка

преди 3 години

Тролете другари! За Русия и добро и лошо, без значение. Важното е на болгари да се намазолят очите с Русия. Накъдето да погледнат, все Русия да виждат!

41

Анонимен

преди 3 години

желязната Марги Тачър някога била казала в ефир за Русия"не може такива огромни територии и природни богатства да принадлежат на една страна".... затова ще ги ядат руснаците за щяло и нещяло винаги....Маргарет не е била никога с манталитет на българските хронични ганнююве и говнюювее за да каже подобно нещо! Измишльотинте на българския традиционен гъъзобрък си личат най вече по партийна линия.

40

Анонимен

преди 3 години

Заради америката пропаганда и информационна война, не можем да използваме препарат който има за цел спасяване на човешки живот!Това ако не е идиотизм, здраве:(

fallback