Снимка: БГНЕС
fallback

Испания бе тежко ударена от COVID-19, но дори и там прекалено малко хора са се срещали с вируса. Ново испанско проучване, публикувано в медицинския журнал "Лансет", показва, че едва 5% от населението има антитела срещу коронавируса. Това е поредната неприятна новина за онези, които се надяват, че стадният имунитет е решението за това вирусът да бъде победен.

За да бъде изграден стаден имунитет между 70% и 90% от населението трябва да има антитела срещу вируса, но почти никъде по света процентът на хората, срещнали се с вируса, не е повече от 10.

В испанското проучване участват 60 хил. души. То показва, че по крайбрежните райони едва 3% от населението има антитела срещу коронавируса. В централните части на Испания процентът е малко по-висок.

"Въпреки силният удар на COVID-19 в Испания, оценката за разпространение остава ниска и очевидно недостатъчна, за да се изгради стаден имунитет. Той не може да бъде постигнат без да се приемат щетите и многото смъртни случаи, както и претоварването на здравните системи ", гласи проучването, цитирано от BBC.

"В тази ситуация социалните мерки за дистанция и усилията за проследяване и изолиране на нови случаи и техните контакти са наложителни за бъдещия епидемичен контрол", препоръчват авторите на доклада.

Това изследване е най-голямото по рода си в Европа. Имало е подобни проучвания и в Китай и САЩ, но и от тях главният извод е, че по-голямата част от населението не е имала досег до коронавируса.

"Отрезвяващо" - така проф. Дани Алтман, говорител на Британското дружество за имунология и професор по имунология в Imperial College London, описва изследването.

"Заключения като това подсилват идеята, че когато сме изправени пред смъртоносна инфекция, предизвикваща доста краткотраен имунитет, предизвикателството е да се идентифицират най-добрите стратегии за ваксина, способни да преодолеят тези проблеми и да стимулират голям, устойчив, оптимален имунен отговор по начина, по който зарязавенето с вируса не успя да го направи", казава проф. Алтман.

За да се изгради стаден имунитет, достатъчно хора трябва да са ваксинирани или по-голямата част от населението вече да се е заразила с вируса и да е образувала антитела. Така той спира да се разпространява с толкова голяма скорост. Но ваксина все още няма, а учените вече са все по-категорични, че имунитетът срещу коронавирусът е подобен на този на настинката - изчезва бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

262

Съвет

преди 3 години

Мангъров да прочете този материал 10 пъти и дано му дойде акъла.

261

У Ч Е Н, УА!

преди 3 години

УЧЕНИТЕ установили това, УЧЕНИТЕ установили онова, УЧЕНИТЕ предполагат...Абе стига с тези "учени", кажете точно кой стой зад всяко проучване, "научна информация", становищи.. Да се знае. То всички, които не са "учени", неуки ли са?

260

язе

преди 3 години

Окончателните трупове ще ги броим 2022 г. Дотогава ще се правите на куражлии, ама януари ще ви гледам посърналите муцуни. Самозабравилият се хомо сапиенс ще си получи дежурния урок, че е много, ама много смъртен.

fallback