Снимка: БГНЕС
fallback
"Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна. Беше наивно да се смята, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространение на вируса. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса". Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.
 
Той твърди, че патогенезата е по-различна от това, което се вижда на повърхността:
 
"Един малък процент от хората боледуват сериозно, но огромният брой хора няма и да разберат, че са били заразени. Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани".
 
"Вирусът сега се разпространява там, където държавите бяха първоначално много скрити и затворени и при разхлабване на мерките вирусът започва да се разпространява... Дори плътно затворени в дълъг период от време Италия и Испания, вирусът си се разпространяваше в хоризонталата на семеен принцип и няма как да бъде спрян.", допълни доц. Чорбанов. 
 
Доц. Чорбанов е на мнение, че по-слабото разпространение в началото е било не само заради мерките, а и заради по-малкото носители на вируса у нас. 
 
"Човек трябва да е отговорен, но не и параноично настроен... Продължаването на мерките няма да доведе до нищо добро... Ще има синусоидни пулсации - ще има дни с повече бройки хора и такива с по-малко. Не смятам, че ще се стигне до крайно голяма вълна. Има много фактори за това - България е сравнително ниско населена, нямаме места със скупчване на възрастни хора на едно място, но сме водачи в европейската класация по сърдечно-съдови заболяния, което е фактор, способстващ тежкото прекарване на това заболяване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

eddim

преди 3 години

Интересното е, че всички експерти в областта на вирусулогията и имунулогията споделят подобна теза. Може би затова в "щаба" няма специалисти от подобен ранг. Те вероятно няма да рискуват авторитета си за да угодят на властта.

32

Баси

преди 3 години

Тоя бръкна в г..а на параноиците и хипохондриците. Сега ще го обвинят, че е безотговорен.

31

Анонимен

преди 3 години

Единственият адекватно изказващ се. Жалко, че той не води щаба.!

fallback