Снимка: БГНЕС

Болестта COVID-19 представлява заплаха за цялата нервна система на човека, според учени от Северозападния университет на САЩ, които са направили преглед на неврологичните симптоми на заразените пациенти, цитирани от РИА Новости.

Авторът на статия, публикувана в списанието Annals of Neurology д-р Игор Коралник, ръководител на Университетското отделение по невроинфекциозни заболявания и обща неврология и професор по неврология, извърши ретроспективен анализ на всички пациенти с Ковид-19, хоспитализирани в болницата на Северозападния университет, заедно с колегите си, за да определи честотата и вида на неврологичните усложнения, както и ефекта от лечението, съобщава "Фокус".

"Около половината хоспитализирани пациенти имат неврологични прояви при COVID-19, които включват главоболие, замаяност, намалена бдителност, затруднена концентрация, нарушения на миризмата и вкуса, спазми, инсулти, мускулна слабост и мускулни болки", се казва в съобщението на Университета.

Според авторите на работата болестта може да засегне цялата нервна система, включително мозъка, гръбначния мозък и нервите, както и мускулите.

Според д-р Коралник има много различни причини, поради които COVID19 може да причини неврологична дисфункция. Тъй като това заболяване може да засегне няколко органа (белите дробове, бъбреците, сърцето), мозъкът също може да страда от липса на оксигенация или от нарушения в кръвосъсирването, които могат да доведат до исхемичен или хеморагичен инсулт.

В допълнение, вирусът може да причини директна инфекция на мозъка и обвивките на мозъка. И накрая, реакцията на имунната система на инфекцията може да причини възпаление, което може да увреди мозъка и нервите.

"Това е важно за широката общественост и лекарите, защото инфекцията, причинена от SARS-COV-2 може първоначално да има неврологични симптоми, преди да се развие треска, кашлица или проблеми с дишането", каза Коралник.

В съобщението за печата се отбелязва, че професорът и колегите му ще продължат да наблюдават някои от пациентите, "за да установят дали неврологичните проблеми са временни или постоянни". Тези изследвания ще дадат основа за диагностициране и лечение на много неврологични прояви на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase