Снимка: БГНЕС
fallback

"Съвсем наскоро излезе едно проучване, че онези, които са преболедували COVID-19 не се заразяват отново", това заяви д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

"Изгражда се имунитет. Със сигурност над 90% от хората, които са прекарали доказана инфекция, изграждат траен имунитет срещу коронавируса. Като за "трайно" имаме предвид по-малко от година. Не знаем дали ще е трайно за години напред, но със сигурност до края на тази година те повече няма да боледуват", казва още д-р Симидчиев, но подчертава, че става дума за хората, които са преминали през COVID-19 със симптоми.

Пулмологът призова всички да носят маските си правилно, а не под брадичката. Той също така обясни, че постоянното нагласяне и пипане на предпазните средства, може да прехвърли вируса върху лицето ни, за това трбява да си вземем удобна маска, която да не пипаме много.

"В момента това, което наблюдаваме, е клъстърно, огнищно протичане на инфекцията. Тази гнезда, които са с висока честота, трябва да бъдат добре локализирани. Това, което не знаем, са дългосрочните последици след преболедуване. Има данни, че тежко боледувалите от вируса остават с изменения в белия дроб, не можем да кажем все още какъв е този процент", каза още д-р Симидчиев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 години

Как се изгражда имунитет:Коронавирусът ще си казва: Този съм го минавал вече. Дробът му е развален, толкова е развален, че рецепторите ми не могат да се закачат за него вече. Искам пресен бял дроб.И така, човекът е имунизиран срещу коронавируса. Всяко зло за добро.

9

Анонимен

преди 3 години

Това, което е ясно е, че все още се знае много малко за този вирус.

8

Анонимен

преди 3 години

Корона-вирусът казват експертите не е толкова изменчив като грипния вирус и имунитета се предполага, че ще е доста по дълъг.

fallback