Снимка: БГНЕС
fallback

Доналд Тръмп за пореден път хвърли екипа си от медици в смут, след като обяви, че на своя глава приема хидроксихлорохин от 10 дни, без лекарите му да са го препоръчали. По думите му, той започнал да го приема, защото бил "чувал много добри неща за него".

Oще по темата

Но учените все още правят проучвания, за да разберат има ли ефект от хидроксихлорохина. За сега обаче това, което се знае за медикамента е, че има странични ефекти от него. 

Какво казват експертите?

СЗО първа изрази притесненията си от това, че хората сами са започнали да приемат хидроксихлорохин. Те предупредиха, че лекарството им нанася повече вреди, отколкото ползи. На същото мнение са и здравните експерти в САЩ.

Доктор Рик Брайт, който ръководеше разработването на ваксина в Америка, но бе свален от поста си през април, казва, че "твърденията на Тръмп са изключително разсейващи за десетките федерални учени". Американската агенция по храните и лекарствата, която одобри използването на хидроксихлорохи само в крайни случаи, също предупреди за възможни странични ефекти от употребата му.

Има ли доказателство, че хидроксихлорохинът лекува COVID-19?

Още през април Тръмп споменава използването на хидроксихлорохин по време на брифинг в Белия дом. "Няма какво да губим. Взимайте го", заяви той.

Бразилският му колега, Жаир Болсонару също публично заяви, че  "хидроксихлорохинът работи при всички случаи". Заради тези твърдения, лекарството започна да се изкува глобално.

Когато Тръмп отново споменава медикамента през март, търсенето на хидроксихлорохин и хлорикин скача двойно. По подобен начин, когато президентът заяви, че трябва да се намери начин да се инжектира дезинфектант в хората, броят на гражданите, които са пили белина, за да се предпазят от COVID-19, се увеличи рязко.

Лекарствата, съдържащи хлорикин, се използват при лечението на малария, за да се спре силната треска и възпалението. Учените се надяват, че медикаментът ще има добро въздействие и върху коронавируса. Изследванията не са напълно готови, но засега изглежда, че хлорикинът наистина въздейства върху COVID-19. Но води и до сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.

Проведени са повече от 20 изследвания във Великобритания, Италия, Испания и Китай. Провеждат се и в САЩ, където лекарите предпочитат да използват хидроксихлорохина в комбинация с други лекарства. 

В кои държави е позволено използването на лекарствата?

Американската агенция по храните и лекарствата позволи използването на медикамента само в крайни случаи и за определен брой пациенти от COVID-19. Това обаче не означава, че тя признава, че лекарството има ефект върху болните, а само, че то може да се използва при специфични обстоятелства. На 24 април агенцията предупреждава, че хидроксихлорохинът може да накара сърцето на пациентите да излезе от ритъм.

Франция също позволи използването на лекарството, но от министерството на здравеопазването не пропуснаха да отбележат, че има много странични ефекти. В Индия хидроксихлорохинът се взима от медиците и семействата, които са били в контакт с болен, "за да се предотврати тяхното разболяване". По-късно обаче здравните власти предупредиха, че лекарството е експериментално и трябва да се използва само в специални случаи. 

Бахрейн, Тунис и Мароко също използват хидроксихлорохина за лечение на COVID-19. В много държави продажбата му в аптеките е забранена, за да имат болниците достатъчно запаси от лекарството. Други, като България, забраниха износа му. 

Но за сега СЗО не одобрява използването на хидроксихлорохин за превенция на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Българин

преди 3 години

До ЗащоБез джин е много опсано!

77

Handel

преди 3 години

Въобще най-опасно е да пиеш вода - учените са установили, че абсолютно всеки, който поне веднъж в живота си е пил вода, е или умрял, или неминуемо ще умре.А иначе CNN и СЗО са известни с правдивата си информация.

76

Анонимен

преди 3 години

Грешка, първо да се допита до Беър Грилс какво да пие. Второто самият той го спомена да се инжектира, но може и да се пие стига да не е от метиловия.

fallback