Снимка: БГНЕС, архив

Над 25 браншови организации от сектора на ресторантьорството и хотелиерството организират на 18 май протест под наслов "От бизнеса без любов".

Сред най-важните изисквания за сектора на ресторантьорството и хотелиерството е намаляването на ДДС за храни от първа необходимост. Настояваме за диференцирана ставка от 5% до края на 2021 г. и след това ДДС да бъде 9%. Това заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът изрично подчерта, че изискването е намаляването на ставката да не е с 5, а на 5%.

"9,5% е средната диференцирана ставка от 20 страни в Европа", каза още той.

Гостът даде примери с други държави в тази връзка.

"Румъния първо намалява ставката на 9%, през 2018 г. я намалява на 5%. Германия обяви намаляване на ДДС от 19% на 7% в туризма като антикризисна мярка, Италия и Франция - на 10%", изтъкна Сотиров.

"Искаме просто добри условия на труд, за да се възстановим сами. Важно е да се направи антикризисна програма при какви условия ще отварят обектите, за да е ясно и на хората как ще се случват нещата и да се направят разчети", допълни той.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase