Снимка: Bulgaria ON AIR

177 медици са заразени с коронавирус у нас до момента. „Правим всичко възможно, за да имаме картина в страната как стоят нещата с личните предпазни средства, дори във връзка с това, че трябва да разпределяме такива по кампанията ни за "Героите в бяло". Открихме телефон за сигнали, стартирахме анкета, в която призоваваме да се включат максимален брой от колегите. Целият цвят беше изправен пред криза за лични предпазни средства в началото на тази епидемия. И в България не достигаха такива. Това, което виждаме в момента, вероятно е опашка от началото.“ Това заяви за "България сутрин" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му броят на заразените медици в момента се дължи на началото на епидемията, когато не е имало достатъчно предпазни средства.

Още по темата

"Не бива да се успокояваме, нищо не е свършило. Докато кризата не отшуми изцяло, поне на този етап, защото тя ще остане, ще трябва да свикнем да живеем в с нея", каза лекарят по Bulgaria ON AIR.

„Всички трябва да помним, че това е инфекция, която е опасна. Още повече опасна за колегите, които работят на предния фронт. Не бива да се подценява по никакъв начин", добави председателят на БЛС.

Според д-р Маджаров вероятността за заразяване на медиците, които работят под натоварване, е голяма, затова не бива да се неглижират мерките за лична защита.

Той посочи още, че семействата на починалите медици при тези два случая ще бъдат подпомогнати със сумата от 5000 лв.

"Надявам се да бъдем свидетели в бъдеще на по-малко трагични случаи", добави председателят на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase