Снимка: CNN

През октомври месец сержант Маатие Бенаси от американската армия взима участие в световните военни игри през октомври. Тогава за Ухан не се говори често. Само месеци по-късно това щеше да стане най-горещата точка на света.

Още няколко месеца по-късно, името на сержант Бенаси ще се озове в дъното на теория на конспирациите, която дори бива подкрепена от комунистическата партия на Китай - че 52-годишната американка е занесла коронавируса в Китай.

Всъщност, няма нищо такова. Това е абсолютна измислица, сътворена от известния в средите на привържениците на конспирации Джордж Уеб. В Китай толкова много им харесва неговата история, че става една от най-споделяните в социалните мрежи. Вероятно, мнозина китайци са твърдо убедени, че вирусът е внесен в страната им от САЩ.

"Не можех да оспоря публикациите, че вирусът е внесен в Китай от американските военни, въпреки че знаех, че това е лъжа. Всяко доказателство, което публикувам в разрез с китайската правителствена пропаганда, ще бъде изтрито. Групата ми в WeChat може да бъде изтрита, акаунтът ми спрян, мога дори да изложа семейството си на опасност", обяснява пред Vice китайски американец, който се представя с името Жанг.

Името на Маатие Бенаси обаче знаят всички. Сержант от запаса и майка на две деца, откакто името и адресът й са публично известни, животът й се преобръща може би повече, отколкото на всички от нас.

Името й се появява в YouTube и социалнире мрежи всеки ден. Стотици хиляди са гледанията на видеата.

Самата Бенаси дори не е носител на коронавируса, дори не е изпитвала симптомите. Но въпреки това вярващите в конспирацията заливат нея и семейството й с недоброжелателни съобщения.

"Като да се събудиш от лош сън, който се превръща в кошмар ден след ден", казва Бенаси пред CNN. За първи път тя говори публично за преживяното.

Технологичните компании правят всичко по силите си, за да спрат разпространението на фалшиви новини, но това не помага на семейство Бенаси. Семейството получава ден след ден заплахи, и въпреки че Маатие и съпругът й Мат са държавни служители, САЩ не правят много за защитата им.

"Искам всички да спрат да ме тормозят, защото това е кибер тормоз и излиза извън контрол", казва сержант Бенаси, преглъщайки сълзите.

Мат се е опитал да накара YouTube да свали видеата. Двойката се е свързала с адвокат, който им е обяснил, че нямат много полезни ходове. Местната полиция им казва същото.

Абсурдната история

Досущ като вирусите, теориите на конспирациите, живеят свой собствен живот и понякога дори мутират.

В случая Маатие Бенаси е участвала във военния еквивалент на Олимпиадата в Ухан. Тя е колоездач и по време на състезанието претърпява злополука. Месеци по-късно някак се оказва, че тя е донесла вируса, според Джордж Уеб.

Той стига и по-далеч. Намесва италианския DJ Бени Бенаси - Уеб твърди, че диджеят е диагностициран с COVID-19 и всъщност всичко е част от един огромен сценарий с участието на всички Бенаси.

Всъщност, пред CNN Бени Бенаси потвърждава, че никога не се е срещал с американското семейство, а самите те потвърждават това. Бенаси е популярна италианска фамилия.

Самият Джордж Уеб няма каквито и да е доказателства в подрепа на теорията си. Все пак той нарича себе си "разследващ журналист", а не конспиратор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase