Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg
fallback

Вирусите, които се прехвърлят от животни на хора, известни още като зоонози, съществуват от векове.

Експертите обаче предупреждават, че все повече и повече човечеството е изправено от опасностите от пандемии, предизвикани от вируси зоонози.

Само за последният половин век те са станали четири пъти по-чести.

Oще по темата

От 1970-те години насам десетки инфекциозни заболявания са се прехвърлили от животните към хората. Това са SARS, MERS, Ебола, свинския и птичи грип, както и Зика вируса. Още през 2007 г. Световната здравна организация предупреди, че инфекциозните заболявания зачестяват с много по-бърз темп, пише Independent.

Кои са най-големите пандемии, предизвикани от вируси, прехвърлени от животни към хора?

Испанският грип от 1918 г.

В съвременната история това е най-смъртоносната пандемия, отнела живота на поне 50 млн. души в рамките на две години.

Смята се, че вирусът на Испанския грип е прехвърлен от птици на хора, защото споделя генетични мутации с птичия грип, по-късно открит в Азия. Вероятно по-късно вирусът е заразил коне в окопите, които са го предали на войници, участвали в Първата световна война.

Това често се оспорва, като някои изследвания сочат, че вирусът е породен първоначално в бозайници.

Азиатският грип, 1957 г.

През февруари 1957 г. нов вирус, познат като H2N2 се появява в Източна Азия. Не след дълго се превръща в пандемия.

Той също е вид птичи грип и отне живота на 1,1 млн. души по света.

СПИН

Първоначално вирусът на СПИН е идентифициран през 1981 г. Смята се, че хора в Централна Африка са се заразили след лов на шимпанзета и конакт с инфектираната им кръв. Въпреки това някои проучвания сочат, че СПИН може би е прехвърлен от маймуните към хората в края на 80-те години, а в Запада вирусът съществува от средата на 70-те години.

СПИН е отнел живота на около 35 млн. души до днес, сочат данни на СЗО.

TОРС

Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) е друга разновидност на коронавирусите спрямо днешния. В епидемията от 2002-3 година той уби 770 души.

Повечето жертви бяха в южен Китай, Виетнам и Сингапур.

Учените не са сигурни за произхода му, но една от версиите е сходна с тази за произхода на COVID-19 - вирусът да е бил прехвърлен от прилепи към други животни, които се продават по пазарите в Азия.

Случаите на ТОРС бяха доста ограничени - 8 000 заразени в 26 страни, от които 774 починаха.

Свински грип

През 2009-2010 г. нов вид грип се появява при прасета в Мексико. H1N1 обаче се прехвърли и към хората и уби десетки хиляди хора по света. Над 214 страни бяха покосени от вируса за по-малко от година.

Но въпреки прогнозите, пандемията от свински грип се оказа не прекалено яростна, основно защото много възрастни хора се оказа, че имат имунитет срещу него.

Според британските здравни власти свинския грип продължава да върлува всяка година и вече се смята за редовен щам на сеознния грип. Срещу него има ваксина.

Проучване през 2013 г. предполагам, че между 123 000 и 200 000 души по света може да са починали в следствие на пандемията от H1N1 през 2009 г.

MERS

Близкоизточният респираторен синдром за първи път е идентифициран в Саудитска Арабия през 2012 г. Той също е щам на коронавирусите, чиито симптоми включват треска, кашлица и недостиг на въздух.

Смъртността му се изчислява на 35% и досега е отнел живота на 858 души според СЗО.

И за неговия произход се смята, че първоизточник са прилепи, изядени от камили, които по-късно са консумирани от хората.

Ебола

Вирус, който върлуваше в Западна Африка през 2014-2016 година беше най-яростното огнище на Ебола откакто вирусът е първоначално открит през 1976 г., убивайки 11 300 човека. Учените твърдят, че всичко тръгва от дете в Гвинеа, което има близък контакт с прилеп.

Други твърдят, че всъщност вирусът е прехвърлен към хората от убийството на маймуни, антилопи, плъхове и други диви животни

Зика

Първо идентифициран в Уганда през 1947 г., вирусът на зика е открит в маймуни. Зика се пренася от комари и през 2015 г. притесни здравните власти, когато хиляди деца в Бразилия се родиха с микроцефалия. Не след дълго огнища на зика се откриха в цяла Латинска Америка, Африка, и други райони.

Смята се, че е отнел живота на 29 бебета.

Птичи грип

Птичит грип има много различни щамове, но един от тях - H7N9 зарази 1 568 човека и отне живота на 616 от 2013 г. насам.

Друг щан - H5N1, идентифициран за първи път през 1997 г. се разпространи в източна и югоизточна Азия и уби поне 6 души в Хонкгонг.

Заради него десетки хиляди пилета от Хонгконг до Западна Европа бяха убити, заради вируса.

До днес са установени 861 случаи на инфекция с H5N1 при хората и 455 смъртни случаи.

Най-много случаи са регистрирани в Индонезия, Виетнам и Тайланд.

Щамът H5N1 има 60% смъртност сред хората, според СЗО, и все още не е изчезнал, но вероятно е мутирал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

до 24

преди 4 години

Как ще им писне да дъвчат темата няколко месеца , нали още не сме се зомбирали достатъчно,както са планували господарите им ?!И милиони статии да напишете за произход от прилепи , коне , моне и др.под. глynocmu , ние знаем от коя отвъдокеанска империя произлизат всички злини !"Трябва ни мащабна криза и хората ще приемат новия световен ред"-това го е казал преди около две десетилетия и3родът Рокфелер !Та , Борянче , започни оттам ...

22

Анонимен

преди 4 години

Защитниците на животни са виновни!

21

Истукан

преди 4 години

Китайците се опитаха да направят ваксина против спин и произведоха като краен продукт коронавирус. Германците се опитват да направят ваксина против коронавирус, дано да не направят нов грип или болест. Тестват ваксините върху животни, а после животните заразяват хората и видиш ли коронавирусът произлязъл от животни в Китай. Нищо такова, само в лабораторни условия може да се създаде такъв вирус. СПИН са го създали отново по същия начин, опитвайки се да правят ваксина против нещо си.

fallback