Снимка: БГНЕС
Английският седмичник The Economist преди седмица разгледа подробно темата за Китай и коронавируса. От изданието задават един уместен въпрос - "Направи ли COVID-19 още по-силна азиатската страна?". 
 
Никълъс Варди пише в коментар за Liberty Through Wealth, че широко разпространената китайска пропагандна кампания приветства овладяването на вируса от Пекин като геополитически триумф, цитират от Investor.bg. 

Посланието?
 
Китай успя да контролира епидемията благодарение на превъзходството на китайския социализъм и уникалната му способност да управлява хора и ресурси. 
 
Сега Китайската комунистическа партия (ККП) показва своето благоволение, снабдявайки света с близо 4 млрд. броя маски.
 
Huawei, която е най-голямата китайската телекомуникационната компания, е забранена от САЩ и заклеймена като шпионин на китайското правителство, предостави 500 000 маски, 50 000 очила, 30 000 дрехи и 120 000 ръкавици на болниците в Ню Йорк. 
 
Всико това има за цел да изтрие обществената критика към ККП, както и че всъщност от Пекин са принудили местните лекари да не споделят информация за коронавируса, като в същото време властите предупреждават гражданите, че вирусът се предава от човек на човек и не ограничава полетите на жителите на Китай до дестинации извън границата на Китай. 
 
Китайската дързост няма граници. 
 
Стараната разпространява пропагандата си в западните социални медии като Twitter, която е забранена в самия Китай.
 
Китайските власти от свая страна, застават зад конспиративната теория, според която вирусът е възникнал в САЩ. 
 
Но защо всъщност най-голямата азиатска икономика процедира по този начин?
 
Ето защо ...
 
Причина № 1: Китай е комунистическа страна.
 
Стивън Коткин е професор по история в Принстън и сътрудник в института „Хувър“ (Hoover Institution) в Станфорд. Наскоро той беше попитан какво е научил за Съветския съюз след разпадането му, докато изучава правителствените архиви.
 
Неговият отговор? "Те бяха комунисти!"
 
Когато става въпрос за Китай отговорът му е същият. 
 
Не мога да ви кажа колко пъти съм чувал изявлението "Вижте икономиката на Китай! Китайците са по-капиталистически, отколкото ние в Съединените щати!". 
 
Това обаче не е така.
 
За протокола…
 
Китайската народна република се управлява от комунисти.
 
Всеки изпълнителен директор на китайска компания е член на ККП. (Да, това включва Джак Ма, съосновател и бивш председател на Alibaba.)
 
Всеки изпълнителен директор на китайска компания има червен телефон на бюрото си, който го свързва директно с Пекин.
 
Коткин акцентира, че китайското комунистическо ръководство внимателно е проучило разпадането на Съветския съюз и се стреми да не повтори грешките на Москва.
 
Заключението?
 
ККП трябва да запази абсолютен политически контрол, но в същото време трябва да използва пазарните си сили, за да тласка икономиката си към растеж. 
 
Партията има една-единствена цел и тя не се свързва с увеличаването на акционерската стойност за американските инвеститори в китайските компании. 
 
Единствената цел на ККП е да развива китайските интереси и да прави всичко необходимо в тази посока, както и да насърчава интереса на партията.
 
Останалата част от статията можете да прочетете ТУК 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase