Лекарите подкрепят решението да бъдат възобновените женските и детски консултации и продължаването с имунизациите на деца. От тази седмица се възобновиха консултациите, като ще се спазват противоепидемичните мерки и при лекаря ще се ходи само със записан час.

"Не можем да допуснем децата да не бъдат ваксинирани. Например морбили е инфекциозно заболяване. Предава се много бързо, от дете на дете, с много сериозни усложнения", подчерта членът на управителния съвет на Български лекарски съюз доктор Гергана Николова пред "Денят ON AIR".

Още по темата

Някои общопрактикуващи лекари настояха децата да бъдат тествани първо за коронавирус и чак след това да се поставят задължителните ваксини. Според доктор Гергана Николова "коронавирусът жали децата". А ако бъде организирано подобно тестване, то ще постави нови въпроси.

"Резултатът излиза между 24 и 48 часа. В това време къде го държим това бебе, за да сме сигурни, че отново няма заразяване? Тук отново се вижда, че ролята на личния лекар е много важна. Той добре познава децата и трябва да се е убедил, че добре и навременно поставя ваксината", посочи Николова пред Bulgaria ON AIR.

Дните за ваксинация на деца са вторник и четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase