Снимка: БГНЕС
fallback

Колкото по-дълго време коронавирусът ни тормози, толкова повече фалшиви теории се появяват относно него. 5G, вдишване на изпарения и фалшиви ваксини - ето някои от най-новите конспиративни теории, свързани с COVID-19 и тяхното развенчаване.

Oще по темата

Разпространява ли 5G коронавирус?

В интернет със светкавична скорост се разпространи твърдението, че 5G технологията разпространява коронавируса. Още преди COVID-19 да се появи, конспиративните теории около 5G се лееха непрекъснато, но вирусът допринесе за пълното демонизиране на мрежата, като се стигна дори до горене на мобилни клетки.

Според някои теории 5G подтиска имунната система, други стигат по-далеч, като твърдят, че мобилните клетки, излъчващи 5G разпространяват COVID-19. За пореден път, за да се отхвърлят тези теории, BBC се свързва с няколко учени. Те са на едно мнение - тази конспирация е пълна глупост. Вълните, които 5G излъчва, не са толкова силни, за да повлиаят по какъвто и да е начин на имунната ни система.

Най-малкото - идеята, че технология може да разпространява вирус, е биологически невъзможна.

Вдишването на пара лекува COVID-19?

В социалните мрежи се появи публикация за доктор, който се е излекувал от коронавируса след като редовно е вдишвал пара. Да, хората често вдишват пари, за да лекуват обикновени неща, като запушен нос, но няма как нещо подобно да лекува толкова коварен вирус.

Парата с висока температура се използва за почистване на повърхности, тъй като тя убива вирусите. Тази практика се използва в болници, ала всеки опит да се вдиша толкова гореща пара, би бил изключително опасен.

Цветът на кожата може да ви предпази от вируса?

Отново в социалните мрежи се появява и твърдението, че от цветът на кожата зависи дали ще се разболеете от COVID-19. В Африка има слухове, че чернокожите не могат да се разболеят от коронавирус. Но това не е вярно.

В други страни се твърди, че повече чернокожи хващат коронавирус и умират от него. Това също не е вярно. Вирусът не разделя хората според цвета на кожата им.

Вече има ваксини срещу коронавируса?

Много учени работят върху създаването на ваксина, като в следващите няколко дни множество държави ще започнат и тестванията върху хора. Но готова ваксина все още няма. Периодът на тестване, произвеждане и дистрибуция ще отнеме още дълго време.

СЗО предупреждава, че всички продукти, които твърдят че са ефикасни ваксини, често предлагани в нерегламентирани сайтове, са фалшиви. Те могат да представляват и голям риск за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

ji

преди 4 години

Стар номер е да задушиш и осмееш една истина като я заобиколош със 100 неистини, и по този начин да се опиташ да заблубиш 80-те %

48

8

преди 4 години

Това за парата и инахалацията има голяма логика - самите вие мисиркитe писахте че вирусът умирал при 65 градуса, парата е 90 градуса. Колкото до почерняването, пак мисиркитe писахте масово. така че проблемът не са новините, а това че сте масово мисиpки

47

уааа

преди 4 години

До gf hf mf :>Абе той Айк си направи милиончетата от балъците. Дреме му, дали е прав, важното е да има конспирация, че няма кой да дава пари да купува книги, иначе. Бивш (слаб) футболист - нещо като английска версия на божинката, но по-умен - знае как да мотае масите и да прави пари от тях. Еквивалент на Кекерев.

fallback