Снимка: БГНЕС

Хората все още трудно научават, че не всичко, което пише в социалните мрежи, е истина. Из Facebook и Twitter по цял свят започна да се разпространява информацията, че можеш сам да провериш дали си болен от коронавирус. Тестът е прост - просто задържаш дъха си за 10 секунди и ако не се закашляш, значи COVID-19 не е започнало да унищожава белите ти дробове.

Този тест обаче е абсолютно неефективен. Първоначално откритието бе приписано на Университета "Станфорд". Учебното заведение използва Twitter за да оповести, че няма нищо общо с него, което може да се окаже и опасно, тъй като дава фалшиво спокойствие на хора, които може би са болни от COVID-19.

Но какви други митове циркулират из интернет и вярни ли са те? Пред CNN отговаря доктор Робърт Атмар, специалист по инфекциозни болести.

Много хора твърдят, че не просто трябва да пием повече вода, но и трябва да пием топла вода на всеки 15 минути, за да убием вируса докато е още в гърлото ни. Доктор Атмар е категоричен, че няма респираторен вирус, който да е доказал, че това е вярно.

"Дори и да е вярно, а то не е, вирусите влизат и през носа, не само през устата, а това би предпазило само гърлото, не и носа", казва специалистът.

Друг подобен мит е гаргарата с вода и сол. Но според данните на Атмар, това "не се очаква да проработи".

Ала какво мисли специалистът за задържането на дъха за 10 секунди?

"Когато някой има остра вирусна инфекция, може да бъде трудно да поеме дълбоко въздух без да се закашля, тъй като дихателните пътища са раздразнени. Това е всичко, което означава. Това не говори нищо за фиброза на белите дробове, въпреки че хората с фиброза може да се борят с това. Това, че можете да задържите дъха си в продължение на 10 секунди също не означава, че нямате коронавирус."

Най-вече хората се страхуват, че ако се разболеят от COVID-19, това означава задължително, че ще развият пневмония. Според други твърдения, хората, които са хванали вируса, имат болки в гърлото първите три дни. Доктор Атмар успокоява, че не всички пациенти развиват пневмония, всъщност - те са малко. И предупреждава, че дразненето в гърлото може да е симптом на много други неща, но рядко на коронавирус.

В много постове от "оцелели" от коронавирус се твърди, че чувството е все едно се давиш. Отговорът на специалиста е кратък: "Това просто не е вярно."

Тестът с 10-те секунди идва от страха, че до момента, в който попаднем в болница, белите ни дробове вече ще страдат от фиброза. Но това е абсолютно невярно. Доктор Атмар обяснява, че фиброза има при много малко пациенти, а 80% от заболелите дори нямат симптоми.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase